25.2 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Esélyes az első helyre az AfD a szász-anhalti tartományi választásokon

CDU-AfD-versenyfutás várható Szász-Anhaltban az első helyért Tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kezdődött vasárnap reggel a németországi Szász-Anhaltban. Az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő tartományban vagy a Kereszténydemokrata Unió (CDU), vagy a jobbközép néppárttól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szerzi meg a legtöbb szavazatot.

A felmérések alapján a CDU támogatottsága a 25-30 százalékos sávban van, az AfD-é 24-26 százalék körüli.

A magdeburgi Landtag többi pártja nagyságrendekkel kisebb, 10 százalék körüli eredményre számíthat. Új szereplő lehet a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely tíz év után ismét bejuthat a tartományi gyűlésbe.

A Landtag-választás Szász-Anhaltban a német pártok utolsó megmérettetése a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt. A CDU győzelme stabilizálhatja az országszerte kevéssé népszerű Armin Laschet pártelnök pozícióját, akit áprilisban, hosszú belső viták után tettek meg a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjének.

Az AfD első alkalommal végezhet az első helyen tartományi választáson. Mindenképpen ellenzékben marad, mert egy párt sem hajlandó együttműködni vele.

(A csodás német demokrácia: ha a nép nem azt a kormányt választja meg, ami “kívánatos”, a rendszer majd “korrigál” – a szerk.)

A 2013-ban alapított párt főleg a volt NDK területén erős. Legnagyobb sikerét éppen Szász-Anhaltban érte el, a 2016-os Landtag-választáson a második lett, megelőzve az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldalt (Die Linke). Szász-Anhalt kormányát 2002 óta megszakítás nélkül a CDU vezeti, törvényhozási ciklusonként változó koalíciós felállásban.

A miniszterelnök 2011 óta Reiner Haseloff. A 2016-os Landtag-választással kezdődött ciklusban a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel kormányzott. Armin Laschet a választás előtti utolsó nyilatkozataiban az AfD előretörésével kapcsolatban kiemelte, hogy

a CDU “minden demokrata” érdekében küzd Szász-Anhaltban, és nemcsak a párt támogatóinak, hanem mindenkinek a CDU-ra kell szavaznia, aki “demokratikus viszonyokat” akar.

A 2,2 millió lakosú Szász-Anhalt a közepes méretű és a kevésbé fejlett német tartományok közé tartozik. A legutóbbi, 2019-es adatok szerint az egy főre jutó elkölthető jövedelem éves szinten 20 504 euró (7,1 millió forint), több mint háromezer euróval elmarad a 23 706 eurós országos átlagtól. Az átlagéletkor 47 év 11 hónap, a kivándorlás és az elöregedés révén nagyságrendekkel emelkedett az ország újraegyesítésének évében, 1990-ben regisztrált 38 év négy hónaphoz képest, és meghaladja az ország egészét jellemző 44 év hat hónapot.

MTI nyomán

További híreink

Sós karamellás szaloncukor lett idén Az év szaloncukra

Varga Lilla

Letartóztattak egy pedofil férfit Győrben

Kemény János

Állami segélyből finanszírozta a bombáját manchesteri robbantó

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben