3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Észak-Korea új, “szupernagy” rakéta-sorozatvetője

Észak-Korea sikeresen tesztelt vasárnap egy új, “szupernagy” rakéta-sorozatvetőt, amelyet hamarosan hadrendbe állít – jelentette be a KCNA észak-koreai állami hírügynökség hétfőn.

Vasárnap csak japán és dél-koreai forrásokból lehetett értesülni arról, hogy aznap Észak-Korea újabb, azonosítatlan fegyverekkel hajtott végre kísérletet, feltehetően ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról a Japán-tenger irányába. A KCNA hétfőn megerősítette a fegyverkísérletet, jelentése szerint a hadsereg egy új, “szupernagy” rakéta-sorozatvetőt tesztelt. Más részletek nem szerepelnek benne.

A dél-koreai hadsereg vezérkarának szóvivője hétfőn közölte, hogy

az újnak mondott “szupernagy”, irányítható rakéta-sorozatvető hasonló ahhoz, amelyet Észak-Korea már tavaly augusztusban tesztelt.

Kim Dzsun Rak hozzátette, tanulmányozzák az észak-koreai média által közzétett felvételeket a fegyverkísérletről. Ezeken az látszik, hogy hat indítócsőből álló sorozatvetőből lőnek ki egy rakétát, míg a tavalyi augusztusban bemutatott rendszer négy ilyen rakétát tudott kilőni. A rakéták műszaki jellemzői azonban szemlátomást ugyanolyanok.

Szöuli jelentések szerint a Vonszan mellől kilőtt két rakéta mintegy 230 kilométert tett meg,  30 kilométeres maximális magasságba emelkedett, és a Japán-tengerbe csapódott. Ez volt a negyedik rakétakísérlet, amelyet a világtól elszigetelődött kommunista ország egy hónap leforgása alatt végrehajtott. Phenjan március 2-án, 9-én és 21-én is tesztelt rakétákat.

Észak-Korea tavaly 13 alkalommal végzett kísérleti rakétaindítást, miközben a nukleáris fegyvereinek leszereléséről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásai megrekedtek.

mti – atv – elemi.hu

További híreink

Tűzérségi lőgyakorlatot tartott Észak-Korea

Magyar Jelen

Kim Jo Dzsong: ha békét akar az új amerikai kormány, akkor “kerülnie kell a balhét”

Varga Lilla

Szovjet civileket terrorizáló magyar honvédekről készült “történelmi film”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben