12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

EU biztos: A bevándorlás jelenti Európa jövőjét

Mivel a bevándorlók és a bevándorló háttérrel rendelkező európaiak jelentősen hozzájárulnak az Európai Unió működéséhez, az Európai Bizottság fel akarja számolni azokat az akadályokat, amelyek gátolhatják részvételüket és befogadásukat az európai társadalomba – rögzítette az Európai Bizottság a bevándorlók társadalmi integrációjáról és a befogadásáról szóló, kedden bemutatott cselekvési tervében.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a stratégia bemutatásakor közölte, mivel a sikeres integráció és befogadás elengedhetetlen része a jól irányított és hatékony migrációs és menekültügyi politikának, valamint elengedhetetlen a társadalmi kohézió és a dinamikus gazdaság szempontjából is, a cselekvési terv egyebek mellett oktatási és foglalkoztatási tervet vázol fel, illetve az egészségügyi szolgáltatások és a lakhatás biztosításához kíván hozzájárulni.
Kiemelte, a befogadás az európai életforma megtestesülése, az integrációs és befogadási politikák létfontosságúak az újonnan érkezők és a helyi közösségek számára, továbbá hozzájárulnak az összetartó társadalom és az erős gazdaság kialakításához.

“Mindenkinek, akinek joga van ahhoz, hogy Európában tartózkodjon, hozzá kell férnie azokhoz az eszközökhöz, amelyek szükségesek ahhoz, hogy teljes mértékben kibontakoztathassa a képességeit, valamint vállalni tudja az Európai Unióban irányadó jogokat és kötelezettségeket” – fogalmazott az uniós biztos.

Azoknak, akik “a migránsokban veszélyt látnak”, kérdésre válaszolva azt közölte, az unió nem tartja veszélyesnek azt a szíriai orvost, aki Európában taxisofőrként dolgozik, sem pedig azokat a migráns vagy migráns hátterű ápolókat és tanárokat, akik túlképzetek ahhoz a munkához, amelyet Európában végezni kénytelenek.

Ylva Johansson belügyi biztos azt mondta, a migránsok már most az európai társadalom részét képezik. További befogadásuk és integrációjuk minden fél számára előnyös helyzetet, egy ellenállóbb társadalomba való gazdasági szempontú befektetést jelent.

Sok migráns van Európában, a következő években azonban még több migránsra lesz szükség, ugyanis az európai egy öregedő társadalom, amelynek hamarosan munkaerőre lesz szüksége

– közölte. Vagyis az Uniós stratégia még mindig az, hogy ne az “őshonos” népességet bíztassuk gyermekvállalásra, őket inkább a kényelmes, felelősségektől mentes életre ösztönözzük, majd a harmadikvilágbéli bevándorlók “tele szülik” helyettük az országot, és mindenki boldog.

“A társadalom minden tagjának, köztük a társadalom szerves részét képező migránsoknak fontos szerepük van az összetartó és virágzó társadalmak megteremtésében” – tette hozzá Ylva Johansson.

A cselekvési tervet bemutatva az uniós biztos közölte, a szöveg célzott támogatást javasol, figyelembe véve az olyan egyedi jellemzőket, mint például a nemi hovatartozás vagy a vallási háttér, amelyek sajátos kihívásokat jelenthetnek a migráns háttérrel rendelkezők számára. Befogadó oktatást és képzést kíván biztosítani a kisgyermekkortól a felsőoktatásig, amelynek középpontjában a képesítések elismerésének megkönnyítése áll. A foglalkoztatási lehetőségek és a készségek elismerésének javítását célozza, javítani kívánja a migráns háttérrel rendelkezők egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését, valamint biztosítani, hogy az érintettek tájékoztatást kapjanak jogaikról.

Meg akarja szüntetni a velük szemben jelentkező kirekesztést, hátrányos megkülönböztetést és a rasszizmust. Továbbá uniós alapok támogatásával kívánja lehetővé tenni a megfelelő és megfizethető lakhatáshoz való hozzáférésüket

– közölte az uniós biztos.

MTI nyomán – Kiemelt képünkön Ylva Johansson belügyi biztos, nyakában a feministák jelképével, a “women power”-rel, foto: Anders Henrikson

További híreink

A román külügyminisztérium visszaszólt Szijjártónak

Irányi Dániel

Virginiában elbukott a Demokrata Párt, győztek a republikánusok

Irányi Dániel

Spanyolországban több mint 3500 újabb fertőzés egy nap alatt

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen