13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

EU-konform ruszofóbia: az észt és a finn kormányfő az orosz turisták kitiltását követeli

Észtország és Finnország vezetői arra kérték kedden az EU tagországait, hogy függesszék fel a turistavízumok kiadását orosz állampolgároknak, mert szerintük az oroszoknak nem szabadna Európában nyaralniuk, miközben az orosz kormány háborút folytat Ukrajna ellen. Kaja Kallas észt miniszterelnök kedden azt írta a Twitteren, hogy “Európa meglátogatása kiváltság, nem pedig emberi jog”, és hogy “most van itt az ideje, hogy lezárjuk az Oroszországból érkező turizmust” – közli az MTI.

Hétfőn Sanna Marin finn kormányfő azt mondta az YLE finn közszolgálati rádió és televíziónak, hogy “nem helyes, hogy amíg Oroszország agresszív, brutális háborút folytat Európában, addig az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európába és turistáskodhatnak”. Az EU Ukrajna orosz megtámadását követően nem sokkal betiltotta az Oroszországból az EU-ba érkező légiközlekedést, de az orosz állampolgárok szárazföldön továbbra is beutazhatnak mindkét északi országba, és utána szabadon repülhetnek számos európai célállomásra.

Az YLE a múlt héten arról számolt be, hogy egyes orosz vállalatok elkezdtek autós utazásokat szervezni Szentpétervárról a helsinki és a lappeenrantai repülőtérre Finnországba, ahonnan közvetlen járattal lehet továbbrepülni számos európai nagyvárosba. Szentpétervár 300 kilométerre fekszik Helsinkitől. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn egy amerikai lapinterjúban szintén az orosz állampolgárok nemzetközi utazási tilalmát követelte, ami felháborodást váltott ki Moszkvában. Zelenszkij felhívását “rendkívül negatívan” fogadta az orosz vezetés – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden az Interfax orosz hírügynökség szerint. “A felvetés irracionalitása túlmegy minden határon” – tette hozzá a szóvivő. Zelenszkij a The Washington Post című amerikai napilapban hétfőn megjelent interjúban leszögezte, hogy “a legfontosabb szankció az lenne, ha lezárnák a határokat – mert az oroszok másvalaki földjét veszik el”.

(Kiemelt kép: Kaja Kallas Twitter-oldala)

További híreink

Nyílt levél Jakab Péterhez

Faragó Dániel

Milliókra perli Orosz Bernadettet volt barátja, aki állítólag majdnem halálra verte őt

Kiss Albert

Két negatív koronateszt után halt meg egy német vágóhídon dolgozó román férfi

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben