24.3 C
Budapest
2022. augusztus 8., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekTudomány

“Ez már az?” – a volt egészségügyi miniszter szerint igen: itt van a hatodik hullám

A nemzetközi adatok és a szórványosan érkező hazai statisztikák alapján Magyarország már benne van a hatodik hullámban – mondta Kökény Mihály, a korábbi egészségügyi miniszter.

Ezt lehet szépítgetni, de ha az egyik hétről a másikra Magyarországon az új esetszám másfélszeresére nő, és a kórházra szorulók száma bő kétszeresére, akkor teljesen egyértelmű, hogy itt a hatodik hullám – fogalmazott.

Kökény annak is hangot adott, hogy a kormány hozzáállása túlságosan megengedő és itt lenne az ideje visszavezetni néhány elővigyázatossági intézkedést. A legfontosabbnak ebben a helyzetben, a fesztiválszezon közepén a megfelelő távolságtartást és a maszk viselését tartja.

Hozzátette még, hogy nem nyugtatja meg, hogy az alulfinanszírozott egészségügy a Pintér féle belügyminisztérium alá tartozik, ez nem fogja tudni megoldani a kulcsfontosságú szektor válságát.

Nyugat-Európában jelenleg két új variáns, az omikron BA.4 és a BA.5 jelzésű változat vált erőteljessé, a szakember szerint ráadásul már Magyarországon is ezek számítanak dominánsnak.

A hírek szerint ezen változatoknak a fejfájás a legjellemzőbb első tünetük, ami sokszor már akkor is jelentkezik, ha a koronavírusteszt negatív eredményt mutat.

Kemenesi Gábor, a  Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa úgy fogalmazott, hogy

„Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz”.

Véleménye szerint a legfontosabb a felkészülés és az óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idősek vagy az egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani.

A hatodik hullám annak ellenére érkezhet el, hogy a legújabb adatok szerint a beoltottak száma 6 411 997 fő, közülük 6 199 038 fő a második, 3 884 792 fő a harmadik, 305 920 fő már a negyedik oltását is felvette.

(index nyomán)

További híreink

Patkányméreggel akart kutyát mérgezni egy férfi Vasváron

Szabó Norbert

Meddig tűri a kormány, hogy a TASZ azokat a mezőőröket támadja, akik fellépnek a migránsok ellen?

Faragó Dániel

Gulyás szerint politikai akció a tanárok sztrájkja- listázzák és büntetik a tiltakozó pedagógusokat

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben