17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Ezrek tiltakoztak Ausztráliában a nemzeti ünnepen

Ezrek tiltakoztak országszerte a január 26-i nemzeti ünnepen, Ausztrália napján országszerte Ausztráliában az ellen, hogy az ünnep a brit gyarmatosítók emlékét idézi.

Ausztrália napja 1994 óta nemzeti ünnep az országban. 1788-ban ezen a napon érkezett meg a kontinensre az első brit gyarmatosító flotta.

Az azt megelőzően már 60 ezer éves történelemmel rendelkező őslakos közösség számára viszont ez nem ad sok okot az ünneplésre; legtöbbüknek gyásznap a mai, amikor a tőlük elvett földekre, a brit gyarmatosítók és az általuk behurcolt betegségek által megölt emberekre emlékeznek.

Sydneyben mintegy 3000-en tiltakoztak az “invázió napja” ellen, holott a koronavírus-járvány miatt legfeljebb 500 fős rendezvények tarthatók. A rendőrség tömeges őrizetbe vételekkel fenyegetőzött, de végül csak négy embert vettek őrizetbe. Melbourne-ben a tiltakozók 100 fős csoportokban gyűltek össze, hogy ne sértsék meg az előírásokat. Az ország minden államának fővárosában tartottak tiltakozásokat.

Aktivisták kampányt indítottak, hogy másik napon legyen az ország nemzeti ünnepe,

amely nem idézne fel történelmi sérelmeket és fájdalmakat az őslakos közösségben, de Ausztrália jobboldali miniszterelnöke, Scott Morrison azon az állásponton van, hogy igenis ezen a napon kell megtartani az ünnepet.

“Azért ezen a napon ünnepelünk, mert ez az a nap, amely örökre megváltoztatta az ország sorsát. Ezt nem lehet megúszni vagy megváltoztatni” – szögezte Morrison.

 

További híreink

Észak-Macedónia migrációs válsághelyzetet hirdetett északi és déli határán

Dunai Tibor

Földrengés volt Zágrábban

Dunai Tibor

Fekete zsákba csomagolt holttestek mellett vizitelnek az orvosok (videóval)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen