19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Kultúra

Fabiny Tamás: a megfeszített Jézus nem távolról nézi az emberek szenvedését

A megfeszített Jézus nem távolról nézi az emberek szenvedését, hanem jelen van benne – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap.

Az evangélikus püspök a Budavári Evangélikus Gyülekezet templomában a koronavírus-járvány miatt csak néhány hívő jelenlétében megtartott istentiszteleten arról beszélt: a megfeszített Jézus sebei ott vannak a mai üldözöttek sebeiben, haláltusája ott van a lélegeztetőgépen szenvedők fájdalmában.

Ezért “ha szenvedőkkel találkozunk, Krisztussal találkozunk, ha odahajolunk hozzájuk, a “szenvedő Krisztushoz hajolunk oda”

– fogalmazott Fabiny Tamás.

Budapest, 2021. április 4.
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvéti ünnepi online istentiszteletet tart a budavári evangélikus templomban 2021. április 4-én.
MTI/Soós Lajos

Hozzátette: nemcsak a “sebeket hordozókban” kereshetjük Krisztust, hanem azokban is, akik “átkötik a sebeiket”, akik a kimerültséggel dacolva gondozzák a betegeket, teszik a dolgukat orvosként, ápolóként vagy mentősként.

Úgy fogalmazott:

“aggódások, szorongások, félelmek, veszteségek és könnyek között élünk. A tragikus emberi helyzetek különbözők, de bármelyik bármikor ránk találhat vagy már el is ért minket, és ezért kapaszkodók után vágyunk”.

Hozzátette, erre vágynak ők, lelkészek is, akiknek az elmúlt időszakban közös, megrendítő tapasztalatuk, hogy egyfolytában temetnek.

Budapest, 2021. április 4.
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvéti ünnepi online istentiszteletet tart a budavári evangélikus templomban 2021. április 4-én.
MTI/Soós Lajos

A püspök Vas István Húsvéti ének a testről című versét idézte, amelyben így ír tragikusan korán meghalt felesége hiányáról: “az tudja, mi a test, aki árnyat ölel”.

Hozzátette: lelkészként mondaniuk kell valamit azoknak, akik átélik, amit Vas István. De – mondta – hiszi, hogy el lehet jutni a Vas István-i válaszhoz: “az tudja, mi a test, aki szenved vele, / Te tudod, Istenem, szenvedés istene. (…) Az embert, akinek testét itt felöltéd, / Amit teremtettél, szeretted, szeretted, / Akkor is, mikor már vitted a keresztet”.

Jézus, aki magára öltötte “szenvedő, haláltusát vívó emberi testünket, szeretetével vállal minket, és ezért a haláltusa magányában is tudhatjuk, nem vagyunk elhagyatottak. Az ő megváltott gyermekei vagyunk, és az ő megváltott gyermekei azok is, akik már előre mentek”

– fogalmazott Fabiny Tamás.

(MTI – Fotó:MTI/Soós Lajos)

További híreink

Terített asztalnál buliznak a bécsújhelyi rabok (videó)

Irányi Dániel

Mezei János: A székely zászló erősít minket az itthoni küzdelemben

Gabay Dorka

Parlamenti választást tartanak Grúziában

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen