17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Vélemény

Facebook-ország (nem) mindenkié

Valószínűleg a legtöbbünk számára nem hat újdonságként, hogy az elmúlt években a különböző közösségi oldalakon gyakorlatilag egy világméretű, balliberális véleménydiktatúra alakult ki. (Különösen azoknak nem új, akik – e sorok szerzőjéhez hasonlóan – már „saját bőrükön” is megtapasztalhatták ennek következményeit…)

Sokunk 5-10 évvel ezelőtt, jóhiszeműen és gyanútlanul regisztrált ezekre a felületekre, és álmában sem gondolt arra, hogy idővel a Facebook és társai a progresszív ideológiák fanatikus híveinek belterjes dagonyázói lesznek, a konzervatív, jobboldali személyeket, csoportokat, nézeteket és véleményeket pedig agresszíven üldözik majd. Úgy tűnik, a 2020-as évben végül be is telt a pohár azoknál, akiknek profiljait, oldalait – az általában meglehetősen ködös és képlékeny „alapelvekre” hivatkozva – rendszeresen letiltották, rosszabb esetben véglegesen törölték.

Világszerte emberek sokasága elégelte meg, hogy a láthatatlan cenzorok önkényes és kiszámíthatatlan, valamint megfellebbezhetetlen döntései sokszor fontos szellemi tulajdonaiktól, pótolhatatlan emlékeiktől fosztják meg őket, gyakran jelentős anyagi kárt, üzleti vagy politikai versenyhátrányt is okozva számukra.

Így csak idő kérdése volt tehát, hogy az egyre fokozódó cenzúra hatására, a balliberális véleményterror ellensúlyozása céljából, új közösségi oldalak jelenjenek meg: az Egyesült Államokban a már néhány éve létező Parler gyarapodott több millió felhasználóval az idei évben, illetve magyar vonatkozásban a nemrég elindult Jobbklikk, valamint a legújabb és leginkább ígéretesnek tűnő Hundub említhető meg.

Ez utóbbi, bár még szinte alig tűnt fel az online térben, máris komoly indulatokat, reakciókat váltott ki: a balliberális médiában csúsztatásoktól, téves információktól sem mentes anyagok jelentek meg róla, és megszólalt Hadházy Ákos is, aki egy igen figyelemreméltó összeesküvés-elmélettel állt elő az új közösségi oldal kapcsán, melynek lényege, hogy Orbán, Putyint követve, be akarja tiltani Magyarországon a Facebookot…

A Hundub üzemeltetői mindeközben arról számoltak be, hogy az épphogy csak elindított oldalukat máris hatalmas túlterheléses támadások érik, melyeket főként az USA-ból indítanak.

Mindezek fényében érdemes lehet feltenni azt a kérdést is, hogy vajon kinek és miért fáj ennyire, vagy egyáltalán, miért ennyire fontos, hogy a jobboldali, hazafias beállítottságú, normalitáspárti magyar emberek is szeretnének saját közösségi médiákat létrehozni – ha már a meglévőket nem használhatják?

Némi állnaivitással mondhatnánk, nem nagyon értjük, hogy mit is szeretnének pontosan, az egyébként sem a következetességükről híres balliberálisok. Akiknek eddig épp az volt a bajuk, hogy a „nácik” (értsd: bárki, akinek a véleménye nem szolgai módon egyezik az övékével) is használják a Facebookot, az ő privát homokozójukat, ezért folyamatosan és szervezetten jelentettek mindent és mindenkit, aki nem felel meg az ízlésüknek. Amikor pedig sikerült elérniük egy-egy profil vagy oldal törlését, majdhogynem győzelmi táncot is jártak hozzá. (A virtuális álvalóságban legalább ők is képesek néha „győzelmet” aratni. Bár, ha figyelembe vesszük, mennyire „lejt nekik a pálya”, nem nagy dicsőség ez sem…) Ámde most, amikor azok, akik nem férnek bele a haladó világképbe, úgy döntöttek, hogy önként elhagyják a balliberálisok egyre szűkösebb véleménybarlangját, és létrehozzák a saját fórumaikat, most meg úgy fest, már ez is baj. Kicsit olyan ez az egész mint az a vicc, amelyikben az egyszeri gyerek, aki először lát focimeccset, nem érti, hogy ha kell nekik a labda, minek rúgják el, ha meg nem kell, akkor minek futnak utána?

Pintér Tibor

További híreink

Soron kívül oltják a várandós nőket

Gabay Dorka

A Mi Hazánk folytatja az országjárást

Faragó Dániel

Simán kisétált cigarettáért egy férfi a Pesti úti idősotthonban élő fertőzöttek közül

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen