17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

Fegyveresek legalább 66 ember életét oltották ki a szudáni Észak-Dárfúrban

Fegyveresek legalább 66 ember életét oltották ki a szudáni Észak-Dárfúr államban, a vérengzés nyomán vasárnap több mint 1500 ember menekült a szomszédos Csádba – közölte a szudáni Vörös Félhold és az ENSZ illetékes hivatala.

Az említett forrás – és korábban a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) is – vasárnap arról adott jelentést, hogy fegyveresek ennek a szudáni államnak egyik falujában járműveken és lovakon érkezve a helyi lakosságra támadtak, megöltek legalább hatvanhat embert, 38-at megsebesítettek.

Az állítólag arab etnikumú támadók felgyújtották a házakat, megtámadtak a helyi rendőrőrsöt is, kirabolták annak épületét, kiürítették a rendőrségi fegyverraktárat. Egyes helyi lakosok szerint viszont az előző napon négy arabot gyilkoltak meg ismeretlenek.

Az afrikai ország öt államból álló Dárfúr régiójában az utóbbi időben egyre gyakoribbak az etnikai alapú törzsi ellentétek, amelyek a mostanihoz hasonló mészárlásokba torkollanak.

A közelmúltban tüntetések is voltak a régióban, ezek résztvevői a közbiztonság javítását követelték és azt, hogy a kormány vessen véget a támogatását élvező fegyveres csoportok támadásainak.

A tüntetők táborát július 13-án fegyveres csoportok támadták Észak-Dárfúrban több mint egy tucat embert ölve meg. Az észak-dárfúri kormányzat válaszul rendkívüli állapotot hirdetett ki, és közölte, hogy több katonát vezényel a körzetbe a biztonság helyreállítására.

A szudáni átmeneti kormány nem képes megbirkózni az elmúlt évtizedekben az ország különböző térségeiben, köztük Dárfúrban kialakult lázadó mozgalmakkal. Omár el-Besír korábbi elnök ellen, akinek három évtizeden át tartó hatalmát tavaly áprilisban tömegtüntetések döntötték meg, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) népirtás és háborús bűncselekmények miatt készül vádat emelni a 2000-es évek dárfúri lázadásait vérbe fojtó hadjáratokért.

Forrás: MTI, fotó illusztráció

További híreink

Kisiklott egy vonat Skóciában, rendkívül súlyos baleset történt

Dunai Tibor

Mecsetté alakítanák a córdobai katedrálist is a muszlimok

Kiss Albert

Félnek a rendőrök a seattle-i városrészt elfoglaló baloldaliaktól

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen