2.1 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Fekália, színpadra vizelés, ilyen ez a “haladó művészet”…

A napokban igen nagy felzúdulást keltett az az új törvény, melyet a kormány fogadott el a színházak támogatásáról. Alföldi Róbert is több alkalommal hallatta hangját, mondván, Orbán Viktornak nincs víziója a kultúráról.

Az tény és való, meggyőződésünk, hogy az Orbán-kormány lényegében semmit nem tett azért, hogy gátat szabjon, hogy “művészi szabadság” címszó alatt gyalázhassák nemzeti jelképeinket, azonban az Alföldi-féle vízió nagyjából ebben ki is merül.

Ócska, provokatív, klasszikus művek eredeti tartalmának és mondanivalójának kiforgatása, nyílt homoszexuális propaganda, és a sor hosszasan folytatható. Emlékezetes, néhány évvel ezelőtt Zaváda Pál, Magyar ünnep c. darabját vitte olyan módon színpadra, abban többek között az volt látható, amint magyar bakák önkielégítést végeznek egy Nagy-Magyarországot ábrázoló térkép felett.

De sokat elárul személyiségéről az is, mikor még a Nemzeti Színház igazgatójaként felajánlotta a színházat a román követség dolgozóinak, hogy ott ünnepelhessék Románia nemzeti ünnepét, december 1-ét, lényegében Erdély elszakítását.

Azonban Alföldi alighanem irigykedve tekint most Norvégiára, ugyanis az ottani, nevezzük így, “norvég Alföldi” állam támogatásban részesült. Elég nagy port kavart a norvég közvéleményben, mikor kiderült, hogy Vegard Vinge, a botránykeltésben utazó “kortárs művész” bőkezű támogatásban részesült az államtól – írja a nationalfile.com-ra hivatkozva a 24.hu. Vinge “műszészete” arról híres, hogy a fenekéből spriccel festéket a vászonra, illetve az ánuszába helyezett ecsettel fest, de dobálta már meg fekáliával a közönséget, illetve vizelni is szokott a színpadon.

Sajtóértesülések szerint az elmúlt négy évben 27 millió norvég koronát, vagy több mint egymilliárd forint állami támogatást kapott a norvég államtól, hogy “művészetét” kibontakoztathassa. Azonban az “alkotásairól” terjedő videórészletek meglehetősen nagy felháborodást váltottak ki a normális gondolkodású norvégokból.

Alföldi valóban művészetnek tartja ezt, ez volna a vízió a kultúráról?

Egyébiránt, hogy mennyire van igény Magyarországon az efféle “művészetre”, azt jól mutatja az a tény, hogy a fővárosban két színház termel csupán nyereséget. Név szerint az Újszínház és a József Attila Színház. “Meglepő” módon egyikben sem balliberális felforgatás zajlik a hagyományos értékek ellen, hanem valódi kulturális tevékenységet folytatnak.

Akinek a fenti sorok sem tudták elvenni a kedvét, és erősebb idegzetűnek tartja magát, alább megtekintheti a “haladás” eme gyöngyszemét:

 

Sløse-julekalender luke 09 – Vegard Vinge (SENSURERT)

*NY OG SENSURERT VERSJON*Vegard Vinge som har fått 37 millioner skattekroner [1] de siste 12 årene spruter her maling ut av rumpa.Han er antagelig den norske kunstneren som har fått flest skattekroner, noe som igjen bør bety at han er den kunstneren som byråkratene våre mener representerer kulturen vår på best måte.Er det ålreit å streve på jobb en mandags morgen for å finansiere scene-driting? Ha en ellers fin dag, folkens 🙂 (Om noen tror dette er et urettferdig kjipt utsnitt av et ellers flott kunstnerverk – husk at dette bare var maling; vanligvis preges forestillingene av ekte tiss og bæsj) 1: Tre linker som samlet dokumenterer støtte i perioden 2011-2022: https://www.kulturradet.no/stotteordning/-/vis/fri-scenekunst-kunstnerskap/tildelinger/2011https://www.kulturradet.no/stotteordning/-/vis/fri-scenekunst-kunstnerskap/tildelinger/2013https://www.kulturradet.no/scenekunst/vis-artikkel/-/pressemelding-basisfinansiering-20182: https://www.facebook.com/271396979737547/videos/2050874228349220/

Közzétette: Sløseriombudsmannen – 2019. december 9., hétfő

További híreink

Németország és Norvégia nemet mond az olasz partoknál várakozó migránsok befogadására

Magyar Jelen

Alföldi Róbertet “nagyon erősen megrendítette”, hogy bekerült a Halhatatlanok Társulatába

Faragó Dániel

Csak tíz dollár havonta és Ön is Allah szomszédja lehet

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben