17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Felavatták vitéz Kozma István altábornagy szobrát a háromszéki Torján

Vasárnap délelőtt az altorjai plébániánál gyülekeztek a hagyományőrző huszárok, a cserkészek, a község elöljárói és a meghívottak, és onnan indultak a szoborpark irányába, ahol a huszárszobor mellett állították és avatták fel altorjai vitéz Kozma István altábornagy (Csíkszereda, 1896 – 1951, Budapest) bronzba öntött mellszobrát, Miholcsa József alkotását.

Az idei, tizenhetedik falunapok a világjárvány miatt elmaradtak, csupán két eseményre, a szoboravatásra és a hagyományos Mária-búcsúra került sor. Daragus Attila polgármester köszöntőszavai után Tamás Sándor megyeitanács-elnök szólt az egybegyűltekhez, emlékeztetett arra, hogy pontosan 80 évvel ezelőtt vonultak be Kézdivásárhelyre és Sepsiszentgyörgyre a magyar honvédek, előző nap pedig Torján voltak.

A nyolc háromszéki származású tábornok között van altor­jai vitéz Kozma István is, aki büszkén és tudatosan használta az altorjai előnevet. A torjai felmenőkkel rendelkező altábornagy szobrát Daragus Attila és Fejér László Ödön kézdivásárhelyi RMDSZ-szenátor leplezte le. A háromszéki önkormányzat elnöke beszédét az „Ami még nincs, de lesz, az már van” szavakkal zárta. A szobrot Hatos Mihály plébános áldotta meg.

A szoboravatástól a résztvevők feldíszített szekerekkel, élükön lovas huszárokkal, a Mária-kápolnához vonultak, ahol a déli harangszó után elkezdődött az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Bartos Károly kézdisárfalvi plébános volt. A plébános szentbeszédében Mária alakját méltatta. A szentmise végén Daragus Attila köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az ünnepi szentmisén, és azt is elmagyarázta, hogy idén miért maradt el a falunap, amit reményei szerint a testvértelepülések küldöttei jelenlétében előbb-utóbb megtartanak. Az áldás és elbocsátás után az ünnepi szentmise a magyar és az ősi székely himnusz eléneklésével ért véget.

(Forrás és fotó: erdely.ma/Iochom István)

További híreink

Ledöntötték Petőfi Sándor szobrát

Kemény János

Román államtitkár: nem indokolt a magyar nyelvű tájékoztatás, hiszen van angolul

Varga Lilla

Szőgyénbe érkezett a Magyar kézművesség a Felvidéken című kiállítás

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen