33.6 C
Budapest
2022. augusztus 15., hétfő
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

Felelsz, vagy mersz? – Maruzsa szerint a válság miatt majd “jól meggondolják” a tanárok, hogy felmondjanak-e

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke erkölcsi győzelemként értékelte a Kúria azon állásfoglalását miszerint nem volt törvénysértő a tanárok januári, figyelmeztető jelleggel bemutatott munkabeszüntetése. 

Komjáthy Anna az RTL-nek arról is beszélt, hogy a szakszervezet és a kormány közti párbeszéd a lezajlott választások után – a kétharmados rekordgyőzelem ellenére – is ellenséges hangvételű maradt.

„A legutóbbi tárgyaláson az államtitkár úr, Maruzsa Zoltán, azt mondta, hogy hát, most, hogy ilyen rosszul megy a gazdaság, nehezebben fognak tudni elhelyezkedni azok a pedagógusok, akik föl akarnak mondani. Ezért aztán majd meggondolják, hogy felmondanak-e.”

A csatorna megkereste a kormányt, hogy valóban elhangzott-e ilyesmi, mire azt a választ kapták, hogy igen, Maruzsa tényleg ezt mondta a tárgyaláson, de szerintük ez csak azért volt így, mert a tanárok érveltek a munkaerőpiac jelentős elszívó hatásával, az államtitkár pedig csak jelezte, hogy az a jövőben csökkenni fog.

A tanárkérdésnek számos aspektusa van, de jelenleg a pedagógusok jelenlegi legfontosabb célja, hogy a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen.

Ezzel szemben a kormány a következő két évben is „legalább 10-10 százalékos béremelést” javasol, az óraszámcsökkentést pedig nem tekinti reálisnak.

Eddig úgy tűnik, hogy a pedagógusok inkább “mernek”

A Népszava arról írt, hogy

pár hét alatt 171 tanár helyezte letétbe a felmondását.

A tudósítás szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet elmondta: az iskolai fel- és lemondások egyre gyakoribbak. Nagy szerint szeptemberben biztos, hogy nem lesz “normális” iskolakezdés. Bár több intézmény tantestülete jelezte, hogy polgári engedetlenségre készülnek, ha őszig nem lesz változás, Nagy Erzsébet szerint sok helyen enélkül is bizonytalan lehet a tanévkezdés az egyre fokozódó tanárhiány miatt.

Hozzáteszik, hogy

a pályaelhagyók száma azonban ennél is magasabb lehet, mert a szakszervezet csak az esetek töredékéről értesül.

Ó, ió, ció, amortizáció – alig néhány hét alatt már 171 pedagógus helyezte letétbe felmondását

A Mi Hazánk képviselője szerint egy bátor, unortodox megoldással még most is lehetne módot találni a tanárok azonnali bérrendezésére, ami évek óta tendenciózusan kimarad a tervezetből.

Szabadi István felszólalásában

arra világított rá, hogy praktikus gondolkodásmóddal a szabad maradványösszegből lehetne finanszírozni a tanárok béremelését.

Ez a tavalyi költségvetésben bő 700 milliárd forint volt.

Szabadi szerint ezzel az átcsoportosítással ki lehetne küszöbölni, hogy még nem jöttek meg az EU-s pénzek, amire a kormány mindig hivatkozni szokott a tanárok fizetése kapcsán és a kormány által tervezett béremelés mértékén is növelni lehetne.

Mire mennek el ezek a pénzek?

Szabadi István ismertette azt a beszámolót amiben szerepel, hogy csak az elmúlt 4 hónapban a 4-es metróvonal felszíni beruházásaihoz kötődően 9,7 milliárdot költöttek el projektmenedzselésre, ügyvédi díjakra és tanácsadásra.

A tanárok béremelésének részleteiről és a kormány időhúzó taktikájáról részletesen itt olvashat:

Szabadi István: a Fidesz csúsztat – bőven lenne pénz a tanárok bérének rendezésére

(telex,Magyar Jelen, nyitókép: Katona Vanda)

 

További híreink

Utcanévtáblák kettévágásával hajtottak végre egy “bírósági ítéletet” Csíkszeredában

Varga Lilla

Mi Hazánk : irreális feltételeket szab a Fidesz a drónok használatához

Faragó Dániel

Jön a rendelet az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben