3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
HírekJeles napokKülföld

Felvonulások nélkül, kijárási korlátozások és gazdasági recesszió közepette ünnepelt a világ

Felvonulások és nagygyűlések nélkül, valamint a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások és gazdasági recesszió közepette ünnepelte jórészt a munka ünnepét pénteken a világ. Voltak kisebb gyűlések, köztük néhány törvényellenes, amely ennek következtében hatósági őrizetbe vételekkel végződött.

A tömeges rendezvények tilalma miatt a szakszervezetek – hogy megőrizzék a mozgósítás szellemét – arra kérték a dolgozókat, hogy lakásuk erkélyén, illetve a közösségi médiában demonstráljanak, fejezzék ki összetartásukat.

Indonéziában például a fő szakszervezeti szövetségek 200 városban feszítettek ki transzparenseket, és invitálták részvételre az embereket digitális kampányukban.

Szerte a világon a legfőbb követelés, hogy a munkabér-kifizetés garantált legyen, miközben azonban számtalan vállalkozás kényszerült arra, hogy visszafogja vagy akár teljesen felfüggessze tevékenységét.

A Fülöp-szigeteken mintegy 23 millió embert – vagyis a lakosság egynegyedét – fenyegeti éhínség a “ha nincs munka, nincs fizetés sem” szabály miatt – panaszolta Jerome Adonis helyi szakszervezeti vezető.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint a világon 1,6 milliárd ember veszítheti el megélhetését a világjárvány megfékezését célzó korlátozások, illetve a járvány okozta rendkívüli gazdasági recesszió miatt. A járvány által leginkább sújtott Egyesült Államokban március közepe óta már több mint 30 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért. Több amerikai közgazdász – elemzésekben és interjúkban – arra figyelmeztet, hogy a kilábalás a recesszióból hosszadalmas folyamat lesz.

A Fülöp-szigeteken, Iloilo városban – amely 460 kilométerrel délre van Manilától – a kijárási korlátozások ellenére jogvédők, a Május Elsejei Mozgalom nevű szervezet tagjai demonstrációt tartottak egy lelőtt társuk emlékére. Annak ellenére, hogy megtartották egymás között a korlátozásokban előírt távolságot, a rendőrség 42 embert őrizetbe vett közülük.

Isztambulban a török rendőrség letartóztatott több szakszervezeti vezetőt, mert a kijárási korlátozások ellenére felvonulással ünnepelte május 1-jét.

Görögországban az athéni parlament előtt a társadalmi távolságtartást tiszteletben tartva tüntetett pénteken a PAME kommunista szakszervezet vörös maszkot viselő néhány száz tagja. Azt követelték, hogy ne a dolgozóknak kelljen megfizetniük a járvány okozta súlyos recesszió árát. Más görög városokban is voltak kisebb munkásfelvonulások, de a résztvevők mindenhol tiszteletben tartották, hogy fizikailag messze kell lenniük egymástól. A legtöbb görög szakszervezet lemondta a május 1-jei felvonulást.

Németországban viszont ezen a napon amiatt aggódott a rendőrség, hogy a kijárási korlátozások miatti tiltakozásul utcára vonul a szélsőbal, a szélsőjobb és az összeesküvés-elméletekben hívők tábora.

MTI

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben