2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Fény derült Putyin titkaira: állami pénzből kitartott szeretők és palota a Fekete-tengernél

Leleplezővideóival bizonyára okozott pár álmatlan éjszakát Putyinnak Alexey Navalnij, orosz ellenzéki politikus, akit hazatérése után már a reptéren elfogtak és letartóztattak a hatóságok. Navalnij előbb az orosz államfő luxusvillájáról rántotta le a leplet, majd egy videóban állami pénzből kitartott szeretőkről, és egy törvénytelen gyermekről is szó esett.

Alekszej Navalnij az életét kockára téve megy szembe Putyinnal – Fotó: AP 

Putyin palotája

Navalnij letartóztatása után tették közzé azt a majd két órás videót, melyben az ellenzéki politikus bemutatja az orosz elnök tekintélyes birtokát és lerántja a leplet Putyin Fekete-tengernél található titkos palotájáról.

Navalnij antikorrupciós alapítványa szerint

a 17 ezer négyzetméteres birtok legalább 100 milliárd rubelt emésztett fel. A palotához egy templom, saját kikötő, sőt saját határátkelő is tartozik, a terület felett pedig repüléstilalmi zóna húzódik.

A tervezők a beltéri kialakítás során sem szerénykedtek. A palotában van színházterem, konditerem, uszoda, jakuzziszoba, sztriptízbár, kaszinó, és külön szoba van a játék vasút- és autómodelleknek.

Putyin közpénzből támogatja szeretőit és törvénytelen lányát

Alekszej Navalnij Putyin szeretőiről is kitálalt. Állításai szerint az orosz államfő ágyasainak hallgatását állami pénzből vásárolta meg. Ennek érdekében még egy alapítványt is létrehozott, hogy leplezze szeretőivel kapcsolatos kiadásait.

Közéjük tartozik a korábbi aranyérmes olimpikon tornász, Alina Kabajeva, valamint Svetlana Krivonogikh is. Utóbbitól Navalnij értesülései szerint Putyinnak van egy törvénytelen, 17 éves lánya is, akinek nevelését szintén alapítványi pénzből finanszírozza.

“Putyinnak gazdag és eseménydús magánélete van, ahogy az egy magát uralkodónak képzelő emberhez illik. Szerény elnökünk igényei nem korlátozódnak egy fekete-tengeri rezidenciára. Mi lesz a rokonokkal? Ugye nem hiszik, hogy az átlagemberekhez hasonlóan fizetésből élnek? Mindenkinek kijár a lakás, repülő és jacht. Mindezekért pedig fizetni is kell, erre tehát kellett egy pénzügyi terv, és egy kamualapítvány, ami fedezi a kiadásokat”

– mondja Navalnij a videóban, majd Krivonogikh bemutatásával folytatja:

“Ez a korábbi takarítónő csak egy csinos fiatal lány volt, de mostanra elképesztően gazdag, a Rossiya Bank részvényese. Senki nem érti, ez hogy jöhetett neki össze.”

Navalnij úgy tudja, az említett takarítónő a 90-es évek végén találkozott Putyinnal, majd 2003-ban szülte meg lányát, Elizavetát. Ezt követően életszínvonala igencsak megugrott: az orosz államfő oligarcha barátai luxusingatlanokat ajándékoztak neki, de a bank 3 százalékos részvénye és az Aldoga nevű jacht is ekkor került a tulajdonába.

Az ellenzéki politikus szerint ez lehetne Putyin magánügye is, ha az említett szeretők igényeit nem “kenőpénzzel és korrupcióval finanszírozná”.

“Több mint 20 millió koldus van ebben az országban, és ő jachtot vesz a szeretőjének”

– mondta felháborodottan a Navalnij, aki szerint ez mind csekélység Kabajeva ügyéhez képest, akinek még a nagyanyja is egy Putyin-közeli oligarchától kapott lakást és két házat Szentpéterváron. Az egykori tornásznő jelenleg vezető újságokat és tévécsatornákat irányít a Nemzeti Médiacsoport elnökeként.

“Kabajeva világelső abban, hogy labdákkal és kötelekkel ugrál, de nem tudna médiumokat menedzselni a Putyinhoz fűződő kapcsolata nélkül”

– állítja az ellenzéki vezető, hozzátéve, a nő hivatalos fizetése 7,8 millió fontnak megfelelő összeg.

Navalnij szerint a két szerető édesanyját a Gazprom egy Teplo Invest nevű leányvállalata pénzeli. A cég szlogene “nemzeti kincs”.

“Szerintem ezt a szlogent meg kéne változtatni. Gazprom: a nemzeti kincs, amivel Putyin anyósait támogatjuk”

– zárta a vezető.

szmo.hu nyomán

További híreink

Összefüggést találtak a mérgező vegyi anyagok és a lisztérzékenység között

Dunai Tibor

Több mint féltucat betörés, legalább 16 milliós zsákmány

Irányi Dániel

Pingvin kóborolt egy angol faluban

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen