5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldHírek

Fertőtlenítőből nem szorulunk többé importra

Mostanra fertőtlenítőszerek gyártásából önellátó lett Magyarország – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Minden olyan eszközből, ami koronavírus elleni védekezéshez, kell abból önellátóak legyünk. Mostanra a fertőtlenítőszerek gyártásából önellátó lett Magyarország – jelentette be György László.

Az ITM államtitkára közölte, hogy minden olyan terméket elő akarnak állítani, amit Magyarországon lehetséges. Mindezzel a teljes magyar gazdaságot segítik – tette hozzá. György László arról is beszélt, hogy a mostani helyzetben nem szabad, hogy az állam túlságosan túlnőjön, és cél, hogy megmaradjon a piac szabályozó szerepe is.29 vállalat kért és kapott engedélyt fertőtlenítőgyártásra– ismertette György László.

Magyarország önellátó lett fertőtlenítőgyártásban – illusztráció FORRÁS: ORIGO

Kolos Gábor, a Győri Szeszgyár vezetője arról beszélt, hogy az olasz piacaik leépülése miatt nyitottak a magyar piac felé lényegesen nagyobb mértékben. Ők is átálltak a fertőtlenítők gyártására, és ezekből a termékekből jótékonysági akciót is tudnak támogatni. Az első pillanattól kezdve ellátták a Mol Lubot – tette hozzá.

Benedek László, a Virasol cég vezetője arról beszélt, hogy heti 100 tonna etanolt tudnak szállítani a fertőtlenítőszert gyártó egységeknek.

A MOL szintén most állt át fertőtlenítőszer-gyártásra: A MOL-LUB és a MOL-FLU a két
újonnan kifejlesztett termék, amelyből a kórházak, a rendőrség, a hadsereg ellátása is megoldottá
válik – mondta Vida Szabolcs, a MOL LUB ügyvezető igazgatója.

 • A múlt hét példaértékű összefogást hozott, hiszen belföldön megoldottá vált a
  fertőtlenítőszerekhez használt alapanyagok (az etanol és a bioetanol) előállítása és a
  fertőtlenítőszerek gyártása egyaránt.
 • Most azon dolgozunk, hogy ez minél több, a lakosság egészségét és biztonságát szolgáló
  termék, például maszkok esetén is így legyen;
 • Az etanol- és bioetanolgyártók, mind a négyen átzsilipelték termelésüket, és megállapodtak a
  szállítást illetően: köszönet illeti a Győri Szeszgyár, a Hungrana, a Kall Ingredients és a
  Viresol, illetve a PannoniaBio vezetését;
 • A megnevezett cégek vállalták, hogy egyenlően viselve a terheket, heti 4-4 kamion, összesen
  mintegy 340 tonna alapanyagot bocsátanak a MOL és a Florin rendelkezésére a
  fertőtlenítőszer-gyártáshoz;
 • Külön köszönet illeti a Győri Szeszgyárral, a Hungranáavl és a Viresollal közösen a Kall
  Ingredients vállalatokat azért, hogy meglévő, akár exportra szánt megrendelésállományuk
  ellenére is vállalták az együttműködést;
 • A feladat összetettségét mutatja, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező, a legmagasabb,
  gyógyszerészeti minőségben is szállító cégek mellett a PannoniaBio a rendkívüli helyzetre
  tekintettel kapott engedélyt bioetanol fertőtlenítőszer-alapanyagként történő forgalmazására és
  fertőtlenítőszer gyártására;
Röviden a MOL Hygiről
 • A MOL március végén kezdte meg a kéz-, és felületfertőtlenítő termékek gyártását. A vállalatcsoporthoz tartozó és kenőanyagok gyártásával foglalkozó MOL LUB Kft. mindössze két hét alatt állította át almásfüzitői üzemének egyik, korábban szélvédőfolyadékot készítő gyártósorát. Az egység a nap 24 órájában, három műszakban, megállás nélkül dolgozik és termeli ki a napi mintegy 50,000 literes mennyiséget, amivel a MOL jelentősen hozzá tud járulni a koronavírus okozta higiéniás helyzet eredményes kezeléséhez. A két új termék receptúrája a WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása alapján készült, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal vizsgált be és hagyott jóvá.
 • A fertőtlenítőhöz szükséges etanolt magyar forrásból szerezte be a MOL LUB, így hazai beszállítótól, hazai cég állítja elő a hazai higiéniás termékeket. A kézfertőtlenítő termék neve – MOL Hygi Flow. A felületfertőtlenítő folyadék neve – MOL Hygi Flow Rapid.

A MOL LUB hetente több százezer liter fertőtlenítőt szállít le a Magyarország kormánya mellett működő Operatív Törzzsel együttműködve a koronavírus kezelésében kiemelt fontossággal bíró állami intézményeknek (pl. kórházaknak, hulladékkezelőnek, közüzemeknek) és önkormányzatoknak. Már kapott belőle pl. a Magyar Posta, a BKV, a Volánbusz, a Miskolci Közlekedési Vállalat, a Zalai Vízművek, a kórházak ellátását biztosító Állami Egészségügyi Elosztó Központ, hulladékkezelő cégek stb…

A MOL Lub egyúttal azon is dolgozik, hogy mihamarabb elindulhasson a termék kiskereskedelmi értékesítése, hogy a lakosság is hozzáférhessen a jelenleg hiánycikknek minősülő termékhez. Ez azonban csak azután kezdődhet meg, hogy a koronavírus elleni küzdelemben élenjáró intézmények ellátása biztosított. Várhatóan április végétől kezdődik a tömeges értékesítés.

Forrás: ORIGO

További híreink

Az üzemanyagárak összetételéről kér tájékoztatást a Mi Hazánk Mozgalom

Magyar Jelen

A háború első gazdasági hatásai már érződnek- a MOL is korlátozásokat vezetett be benzinkútjain

Faragó Dániel

A Mol is kötelezővé teszi az oltást a dolgozói számára

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben