3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldHírek

Folytatódott a Toroczkai vs. Puzsér vita (videó)

A Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában folytatódott tovább Toroczkai László és Puzsér Róbert 2021-ben megkezdett vitája, ahol a fő téma a szomszédban zajló háború égisze alatt megbúvó “Kelet vagy Nyugat?” kérdés volt. 

A vita felvezető részében Toroczkai azzal érvelt, hogy a Kelet és a Nyugat között húzódó törésvonal egy mesterséges, gerjesztett törésvonal, ugyanakkor Puzsér szerint ez a megosztottság szerves és történelmi hátterű.

Puzsér Róbert értékelése szerint Oroszország agressziója nem áll meg Ukrajnánál, mert az orosz külpolitika nem tudott leszámolni a Szovjetunió expanzív hagyományával.

A Mi Hazánk elnöke ennél a pontnál emlékeztetett arra, hogy Magyarországon nem él több milliós számú jogfosztott orosz nyelvű kisebbség, és abszurd feltételezés, hogy Putyin más országokat is meg akar támadni.

Ugyanakkor – mint fogalmazott – megértően és empatikusan kell viszonyulni a történelmi alapon aggódó lengyelekhez vagy a balti államokhoz. A helyes kronológia ebben az esetben kulcsfontosságú, hiszen a mostani konfliktus sem a Krímmel, hanem a Majdannal kezdődött – hozta fel Toroczkai, majd hozzátette, Magyarország érdeke az, hogy csillapítsa a háborút és kimaradjon belőle, nem pedig az, hogy amerikai (NATO) nyomásra belekeveredjen.

Puzsér Róbert kiemelte, az ukrán vezetés rovásán rengeteg dolog van, ami miatt nem lehet magyarként jó lelkiismerettel támogatni az ukrán oldalt, ilyen például a Turul-szobor eltávolítása, de a másik oldalon a rossz történelmi emlékek és a forradalmaink leverése mind Oroszországhoz kötődnek függetlenül attól, hogy mensevik (cári) vagy bolsevik hatalom uralkodott.

A történelmi események helyes mai kontextusba helyezésének vitája után aktuálpolitikáról esett szó és arról, hogy a magyarok az uniós pénzek visszatartásának tükrében mennyire pártolhatnak el a közösségtől. Toroczkai leszögezte:

az eddig megérkezett források sem lettek jól elköltve, mert ezek pántlikázott pénzek pontosan azért, hogy Magyarország mezőgazdasága még véletlenül se érje utol Dániát vagy Franciaországot; de felelőssége van a politikusoknak is abban, hogy sok pénz még azelőtt eltűnik, hogy fejlesztésekre fordítanák.

A Mi Hazánk frakcióvezetője szerint tűrhetetlen, hogy Magyarország a neki gazdasági alapon járó összegeket mindenféle mondvacsinált LMBTQ-jogokra és soha nem létezett normákra hivatkozva nem kapja meg.

Puzsér Róbert a NATO- és az EU-tagság előnyét abban látja, hogy az öngyilkos orbáni szabadságharcnak ne legyen tétje, ne szabaduljon el a populizmus, valamint a miniszterelnök által vetített küzdelem élmény maradjon az érvénnyé válás helyett.

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Egyetemi kutatás mutatta ki, hogy a koronavírus alatti intézkedések miatt agyi elváltozások léptek fel a fiatalok körében

Faragó Dániel

Macronnál járt Elon Musk egyeztetni a szólásszabadság fontosságáról

Faragó Dániel

Az apák nélküli családpolitika kudarca – avagy mit tehetne a kormány és mit tesz az ellenzék?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben