19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírekVélemény

Frusztráció

Az utcai politikától nem idegen az erőszak. Nem volt az sem 100 éve, sem ma. Ám mégis elemzésre ad okot a mostani eset, ugyanis remek például szolgál a baloldal lelki állapotáról. Fontosnak érzem a különbségtevést egy-egy eset között, mivel is a korábbi esetekben egy egyszerű járókelő volt az erőszaktevő valamely politikus irányába, így a hozzá közel álló pártot nem lehetett felelősségre vonni, viszont felmerül a felelősség kérdése egy olyan esetben, mikor egy párt hivatalos aktivistája követi el ugyanazt a tettet.

Mikor valaki politikai tevékenységre szánja el magát, legyen az egy egyszerű szórólapozás vagy plakátolás, általában valami mellett, egy a párthoz hasonló értékrend mellett száll síkra. Nehéz azonban azon aktivisták helyzete, melyek egy olyan többpárti összeboruláshoz csatlakoznak, ahol a felszínes értékek és közhelyek mögött nem áll valódi tartalom. Ilyen tartalmatlan, érték nélküli egyesülés a jelenlegi balliberális moslékkoalíció, amelynek érdekében áll, hogy a változást óhajtó emberek ne ismerjenek meg rajtuk kívül más alternatívát. Józan belátással már bárki érzékelhette ezen pártok frigyének elején, hogy ez a menyegző bizony csak kívül csillogó, belül sötét. A választások előtti utolsó hónapban sem rendelkezik semmilyen mondanivalóval azon kívül, hogy Orbán rossz, baloldal jó. Lényegében semmi újat nem mondanak, mint ezelőtt, csak most már kórusban. Nem tudják, hogy attól, hogy hangosabban mondják mondandójukat még nem fognak meggyőzni senkit.

Ezen identitásdeficiten keresztül értelmezhető a mostani eset is, hiszen ez a semmitmondás kivetül a pártról annak aktivistáira is. Önnön politikusaik öntik bele ürességüket aktivistáikba. Más szóval hívhatjuk ezt frusztráltságnak is. Hiszen a baloldal identitásnélkülisége nem most kezdődött, és nem most fog megoldódni. Főleg nem külföldről átvett elvont ideológiák esztelen majmolásával.

Tehát ezen frusztrált politikusok és aktivisták frusztrációjukban természetszerű, hogy az erőszakhoz fordulnak. A politikusaik egymást verik, aktivistáik más pártok aktivistáit, akik rendelkeznek valós világnézeti értékekkel. Habár a baloldal politikusain nem áll módunkban segíteni, aktivistáit, szavazóit kiemelhetjük ebből a frusztrációból, viszont ehhez rengeteg türelem és megértés kell, hiszen bárki képes pillanatok alatt feldühödni, lecsillapodni már nem ilyen egyszerű.

Legyen hát a lecsillapítás, a valódi alternatíva, a frusztráltságból való kiút mutatása a Mi Hazánk Mozgalom feladata.

(Rastignac)

További híreink

Újra tanárt késeltek, ezúttal Budapesten

Kiss Albert

Több száz katona szerelt le a kötelező oltás miatt

Faragó Dániel

Rusvai: a nagyszülők viseljenek maszkot, ha 12 év alatti unokájukat fogadják

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben