29.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Garázdaság, kényszerítés, jogsértések sora valósulhat meg az SZFE elfoglalásával

Miközben a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói lassan egy hónapja blokád tartanak egy állami fenntartású intézményt, és ezen tevékenységükhöz naponta kívánnak sok sikert közéleti szereplők, ezen politikusok, színészek, és más művészek a hallgatók törvénysértő magatartásához is asszisztálnak.


Az egyetem elfoglalása az emberi méltóságot sértő, a bűncselekményt megvalósító, és egyéb jogszabályba ütköző magatartás, amely jogkövetkezményeket vonhat maga után – mondta a Magyar Jelennek ifjabb Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, aki kifejtette, abban a kérdésben, hogy meddig terjed a hallgatói ellenállás mozgástere, általánosan rögzíthető, hogy a véleménynyilvánítási szabadság, és az ebből eredő gyülekezési jog gyakorlásának is alkotmányos keretek között kell maradnia. – Külön hangsúlyozandó, hogy az Alkotmánybíróság egységes gyakorlata szerint a véleménynyilvánítás szabadsága – habár kevés joggal szemben kell engednie – sem korlátozhatatlan alapjog.

Ebből következően az emberi méltóságot sértő, a bűncselekményt megvalósító, és az egyéb, jogszabályba ütköző magatartások tanúsítása jogkövetkezményeket vonhat maga után

– fogalmazott a szakember, aki hangsúlyozta, a felsőoktatási törvény emellett külön kiemeli, hogy a hallgató kötelessége, hogy megtartsa a felsőoktatási intézmény szabályzataiban foglaltakat, valamint, hogy tiszteletben tartsa a felsőoktatási intézmény hagyományait, valamint az intézmény alkalmazottai, hallgatótársai – illetve az intézménybe felvételt vagy átvételt nyert társai – emberi méltóságát.

– Egyfajta ultima ratioként említést tehetünk a büntetőjogi felelősségről is.

A súlyosabb jogi következmények tekintetében a konkrét esemény részleteitől függően erőszakos vagy fenyegető magatartás tanúsítása esetén felmerülhet a kényszerítés vétsége.

A két említett szándékos tényállási elemnek úgy kell megvalósulnia, hogy a sértett valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. Ha ezzel az elkövető jelentős érdeksérelmet okoz, és más bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a cselekmény – fejtette ki Ifjabb Lomnici Zoltán, szerint szintén a körülményektől függően szóba jöhet akár a személy elleni erőszakkal – csoportosan- elkövetett garázdaság bűncselekményes is. – Ha valaki ugyanis olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, amennyiben súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Márpedig az SZFE épületének elszigetelése a külvilágtól „barikádokkal” felvetheti a dolog elleni erőszakkal elkövetett csoportos garázdaság gyanúját

– hangsúlyozta az alkotmányjogász.

A garázdaság és kényszerítés bűncselekmények egyes fajtáinak felmerülése is szóba jöhet erőszakos vagy fenyegető magatartás megvalósulása esetén, de ezek mellett megállapítható, hogy a hallgatók oktatáshoz fűződő törvényes joga is sérül – mondta Gaudi-Nagy Tamás. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője portálunknak arról beszélt, hogy

az egyetemi épület önkényes és jogellenes blokád alá vonása a hallgatókat fosztja meg attól a joguktól, hogy tanulmányaikat folytathassák, az oktatásban részt vegyenek és mindez emberi méltóságukat sértheti, amelyek okán személyhez fűződő jogok megsértése miatt kártérítési igénnyel léphetnek fel a jogfosztott hallgatók a szervezők és végrehajtók ellen.

– Ez egyedül abban az esetben nem állná meg a helyét, ha a felsőoktatási intézmény minden egyes hallgatója teljesen egységesen venne részt az intézmény blokád alá tartásában, és akadályoznák az oktatást. Erről azonban nincs szó – érvelt Gaudi-Nagy Tamás, hozzátéve, személyi szabadság megsértése is felmerülhet, ha valaki – legyen szó rendeltetésszerű egyetemi tevékenységét végezni kívánó oktatóról, hallgatóról vagy kuratóriumi tagról– hivatalos ügyben szeretné átlépni az egyetem kapuit és ebben a tiltakozók megakadályozzák.

A jogvédő azt is hangsúlyozta,
az SZFE elfoglalói jogalap nélküli birtoklói a köztulajdonban álló és oktatási célokat szolgáló egyetemi épületnek, velük szemben birtokvédelem kérhető.

– Másrészt azzal, hogy az épület felett rendelkezni jogosultak akarata ellenére csoportosan bent maradnak vagy mások belépését megakadályozzák, a magánlaksértés bűntettét is elkövethetik – tette hozzá a szakember.

Portálunk szerette volna megtudni, hogy a jogállamiság nagy harcosai, az esélyegyenlőség, a demokrácia elkötelezett őrei mit gondolnak az egyetemen megvalósuló jogsérelmekről. Mindeddig azonban sem a TASZ, sem a Helsinki Bizottság, sem az Amnesty International nem reagált megkeresésünkre, így az sem derült ki, adnának-e jogsegélyt azoknak, akik úgy érzik, sérült az oktatáshoz való joguk, emberi méltóságuk, vagy megsértették személyi szabadságukat.

 

“Itthon nincs helye a ’68-as eszméknek!”

Füstbombákkal és egy hatásos molinó kifeszítésével tette helyre a jobboldali Identitás Generáció a Színház-és Filmművészeti Egyetemet blokád alatt tartó liberális “értelmiséget” – adta hírül a Szentkoronarádió.hu. Mint írták, a nemzeti érzelmű fiatalokból álló szervezet rámutatott: az 1968-as párizsi diáklázadásokat tápláló eszméknek nincs helye Magyarországon.

A szervezet közleményében úgy fogalmazott, „a színművészetit elfoglaló diákok már nem az egyetemi autonómiáért küzdenek, hanem egy liberális hídfőállást akarnak kiépíteni Budapesten. A tüntetésük már rég túllépte a kormány-ellenzék ellentétet. A „köztársaságot” kihirdető hallgatók már nyíltan ideológiai síkra helyezték az ellenállásukat. Mára az SZFE nem más, mint a baloldali és liberális “értékeket” képviselők hídfőállása. Párizsban 1968-ban ugyanez a romboló szellemiség indította el a diáklázadásokat, amelyek káoszba juttatták Franciaországot és aláásták Európa hagyományos értékeit. Itthon nincs helye a ’68-as eszméknek!”

A portál azt is írta, az eset után az egyetem egyik oktatója, Karsai György nyilvánosan is elítélte a hazafiak akcióját az ATV Spirit Show című műsorában, a résztvevőket csőcseléknek nevezve. Elmondása szerint az esti órákban 4-6, maszkot viselő fiatal személy gyakorlatilag megtámadta a Színművészetit: egy létra segítségével felmásztak az előtetőre, füstbombát gyújtottak, majd elmenekültek.

További híreink

Rowan Atkinson: Az eltörléskultúra olyan, mint egy középkori csőcselék

Irányi Dániel

Toroczkai László – ez csapatmunka volt, köszönöm a magyaroknak

Faragó Dániel

Kinyitott egy szabolcsi söröző: megbírságolták és fél évre bezáratták

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen