17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Tudomány

Gazdájával együtt temethették el a kőkorszaki kutyát

A svédországi Ljungavikenben folytatott kiterjedt régészeti feltárások során furcsa leletet találtak az archeológusok. Egy 8400 éves kőkorszaki sírban egy kutya feküdt a gazdájával együtt.

A temetkezési szertartások sokat elárulnak egy-egy kultúráról. Így van ez Svédországban is, ahol régészek 2015 óta folytatnak ásatásokat egy kőkorszaki településen.

A Ljungavikenben folyó munkálatok során immáron 51 kőkorszaki házszerkezetet találtak az archeológusok, mellette pedig számos síremléket is felfedeztek. Az egyik ezek közül különösen érdekes, hiszen az emberi csontváz mellett egy kutyáét is megtalálták benne, ami ráadásul a körülményekhez képest kifejezetten jó állapotban került elő.

– Az eltemetett kutya valahogy megmutatja, mennyire hasonlóan éltük meg a veszteségeinket több ezer évvel ezelőtt, mint most – mondja Carl Persson projektvezető, hozzátéve a kőkorszakban az embereket gyakran legkedvesebb tárgyaikkal együtt temették el, talán így kerülhetett a hűséges eb is a gazdája mellé.

Archaeologists uncovered ancient dog remains more than 8,400 years old at a Stone Age area burial site in Sweden. The canine was buried alongside human remains, which was part of an ancient tradition called 'grave goods'

Ola Magnell csontszakértő becslése szerint  a kutya körülbelül 8400 éves, a kőkorszakból származik, azt azonban, hogy milyen fajta lenne, nem tudja megmondani.

– Ma nincs olyan kutyafajta, amelyhez valóban lehetne hasonlítani, de egy erősebb agárra hajaz – tette hozzá.

(Forrás: magyarallatvedelem.hu – Fotó: dailymail.co.uk/Carl Persson-Blekinge Museum)

További híreink

Mormotahús fogyasztása okozhatott bubópestis-fertőzést Mongóliában

Szabó Norbert

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

Varga Lilla

Öt percen belül képes kimutatni a koronavírust az új gyorsteszt

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen