Magyar vállalkozás viszi világsikerre ezt a csodás étket

Ha valaki egy vállalkozásba szívét-lelkét beleteszi, és valóban szereti azt, amit csinál, akkor az előbb-utóbb hivatássá, szerelemmé válik. Ebben a szerelemben él az a magyar házaspár is – Falucskai Attila és Falucskai Mónika –, akik közel tíz éve elköteleződtek egy olyan élelmiszeripari termékcsoport mellett, amelynek fő alkotórésze a libamáj. Amit előállítanak az amellett, hogy egyedülálló, valóban prémium termék, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy cégük – a RoyalPaté – natúr egész libamáj terméke Londonban, az ízek Oscarján idén elnyerte a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari elismerését, a Great Taste Awards 2025 díját. A sikerhez kapcsolódva a vállalkozás társtulajdonosa, Falucskai Mónika nyilatkozott lapunknak.
– Mikor indult a vállalkozásuk, és kik alkotják a csapatot?
– A cég létrejövetele előtti öt év egy igazán intenzív időszak volt, megépült az üzem, létrehoztuk a technológiát, és kialakult a végleges receptúra, valamint validálva lettek a termékek, mind hazánkban, mind külföldön. Ezután jött létre a RoyalPaté Kft., 2019 nyarán.
A vállalkozást férjemmel együtt alapítottuk, illetve van egy tőkebefektetői társtulajdonosunk is. Akkor még nem rendelkeztünk élelmiszeripari tapasztalattal, végzettséggel, ami kifejezett előnyünk is volt, hiszen nem láttuk azt, hogy elvileg ezt a terméket miért „nem lehet elkészíteni”. Mi csak a célt láttuk: olyan hízott libamáj terméket tegyünk le az asztalra, ami tartósítószer, és mindenféle adalék nélkül rendelkezzen az autentikus ízvilággal, valamint tartósítószer és hűtés nélkül minimum két évig megőrizze a minőségét.
Nagyot álmodtunk, rögös volt az út, de sikerült. Létrehoztunk egy világon egyedülálló libamáj terméket, ami minden ízében magyar. Magyar fejlesztés, magyar alapanyagok, magyar gyártás.
A vállalkozás a fennállása óta, szépen fokozatosan fejlődik. Az elmúlt időszak alatti legnagyobb sikerünknek azt tartjuk, hogy nemzetközileg is elismert brand lettünk. Mára már kétszáz viszonteladóval rendelkezünk, és tizenkét országban találhatók meg a libamáj termékeink az üzletek polcain.
– A libamáj tekinthető a fő terméküknek?
– Alapvetően igen – a libamájas termékeinken belül három termékkategóriánk van – de rajta kívül szerepel a portfólióban még kacsamáj és szarvasgomba is. Azonban bármit is állítunk elő, mindig ugyanazt a missziót követjük: prémium minőségű alapanyagokat használunk fel, amikhez nem adunk hozzá tartósítószereket, adalékanyagokat, ízfokozókat – azaz maximálisan tiszta élelmiszert adunk ki a kezünkből.
Azért, hogy tartani tudjuk a nagyon magas minőségi követelményeket, fennállásunk óta – sőt már az alapításunkat megelőző, tesztidőszakban is így volt – mindig ugyanattól a beszállítótól rendeljük az alapanyagainkat. Ez a cég tudja nekünk azt a magas minőséget biztosítani, amivel szeretünk dolgozni, s ami a tevékenységünkhöz, a prémium termékeink előállításához szükséges.
A kevesebb, néha több elvét követjük, ez a termékeink összetételében is megmutatkozik. A Great Taste Awards 2025 díjat elnyert termékünk a legjobb példa erre, hiszen mindösszesen két összetevőből áll: hízott libamáj és só.
– Ha említette ezt a rangos díjat, mutassa be bővebben a díjnyertes terméket.
– Ez a díjnyertes termékünk sok mindenben különleges. Egyrészt az összetevőiben, másrészt az igazi, autentikus libamáj ízvilágában. Ami a legnagyobb kihívás volt, hogy a hőkezelés ellenére megmaradjon az a karakteres, összekeverhetetlen libamáj íz, amit a vásárló elvár. Kézzel ragasztott, henger alakú díszdobozban található meg az üzletek polcain, a gasztroélményre vágyók örömére.
– Milyen kiszerelésben lehet hozzájutni a díjnyertes termékükhöz?
– Egy üvegcsében adjuk át a vevőnek – a termék 70 grammos –, amelyben egész libamájdarabok találhatók meg, amit körülölel az aranyló libazsír, s a kóstoló dönti el, mekkora falatot tesz a például a frissen sült bagettjére. Az üveg a fent említett különleges díszdobozban kerül el a vevőhöz.
– Ha valaki szeretne ebből vásárolni, hol juthat hozzá, és milyen áron?
A nagy áruházláncok, multik helyett, Magyarországon belül, a legtöbb prémium gasztroshopban és delikátboltban megtalálhatóak vagyunk, valamint a Müller polcokon, és a repülőtéren is.
Az üzletekben található kínálat mellett neves nagy szállodaláncok is előszeretettel rendelik a RoyalPaté prémium libamájat, például a VIP-szobákba bekészítés céljából. Legutóbb vevőink a tokaji aszúval ízesített libamájat választották, ami dupla hungarikum – így ez egy nagyon kedves ajándék a külföldről érkezett vendégeiknek, hiszen abszolút betekintést enged a magyar gasztronómia világába.
Az ár tekintetében változó a helyzet, attól függ, melyik termékünkről van szó, de hozzávetőlegesen négy és nyolcezer forint közötti árban kell gondolkodnunk.
– Mely szezonban értékesítenek a legtöbbet, illetve egyáltalán el tudják látni a felmerülő igényeket?
– Magyarországon belül a libamáj fogyasztásának van egy meghatározható szezonja,
ez szeptember elsejétől egészen januárig terjed. Ez a mi fő időszakunk, ekkor vásárolják Magyarországon a legtöbben gasztroajándékként, illetve az ünnepi időszak alatt, így már egyre több család asztalán vagyunk ott, a karácsonyi menü részeként.
Örömmel tapasztaljuk, hogy az egyik fő célunk kezd beérni, mégpedig az, hogy a fiatalabb generációt is megismertessük a libamáj gasztrokultúrájával, és szívesen válasszanak libamáj termékeket, mondjuk egy baráti grillvacsora előételeként, az év bármely időszakában.
Az igények kielégítésére válaszolva, jó hír, hogy a felmerülő igényeket minden esetben ki tudjuk elégíteni. Még az sem okoz problémát, ha többezres darabszámú megrendelés érkezik, a technológiánk, és a csapatunk – mert mindenre fel vagyunk készülve – ezt is tudja teljesíteni.
– A prémium termékeknél nagyon fontos a minőség, ezt hogyan biztosítják?
Három termékkategóriánk van, de mindhárom – függetlenül attól, hogy egy-egy termékcsoporton belül más-más a libamájtartalom százalékos értéke – ugyanabból az alapanyagból készül. A minőség nálunk nem csupán marketingfogás, hanem egy hitvallás.
– Magyar gyártó, magyar alapanyag, színvonalas egyedi termék. Bekerülhetnek a hungarikumok közé is?
– Mi a kezdetek óta rendelkezünk a hungarikum védjeggyel, mindegyik libamáj termékünkön szerepel ez a védjegy. Nem tudjuk, hogy a termékeinkkel hány hazánkba látogató magas rangú külföldi vendéget ajándékoztak meg, de feltételezzük, hogy sokat, hiszen folyamatos beszállítói vagyunk a különféle minisztériumoknak is, büszkén képviselve Magyarországot.
– Néhány szóban mutassa be végül azt a versenyt, ahol rangos kitüntetésüket elnyerték.
– Ez a verseny a Great Taste Awards, ami a világ egyik legismertebb és legelismertebb ételkóstoló versenye. A versenyek évente Londonban zajlanak, ahol a független szakértők vakteszt alapján bírálják el a beküldött termékeket. Az általunk beküldött anyagon sem lehetett semmilyen arra utaló jel, hogy mi a márka, mit kell a termékről tudni, milyen designnal rendelkezik, csupán az íz dominálhatott.
Termékünk az egycsillagos jelölést, illetve díjat kapta, a zsűri szerint ez azt jelenti, hogy egyszerűen finom. Tehát ez az elismerés arra utal, hogy kiemelkedik a tömegtermékek közül, a zsűritagok szívesen fogyasztanák akár a mindennapokban is.
A díj értékeléséhez hozzátartozik, hogy a beküldött minták közül mindösszesen huszonöt százalék kapja meg ezt a komoly nemzetközi elismerést, amely nekünk megadatott.
Ez a díj visszajelzés számunkra, hogy jó úton járunk, mert az is a szívügyünk, hogy Magyarország a világ gasztronómiai térképén minél nagyobb súllyal jelenjen meg, és nemzetközileg is elismerjék a magyar termékek kiváló minőségét.
Szerencsére ez a törekvés a mi esetünkben nagyon szépen működik, hiszen Kanadától kezdve egészen Dubajig nemcsak elégedetten, de olykor ámulattal is fogyasztják termékeinket. Ha már Dubaj, a tavalyi évben a szarvasgombával készült libamáj termékünk nyerte el a világ négy legkiválóbb élelmiszere díjat, méghozzá 180 ország közül, a Dubajban megrendezett Gulfood Innovation Awards-on.
S, bár természetesen van még hová fejlődnünk, sikerült már nagyon komoly eredményeket felmutatnunk, mind hazánkban, mind nemzetközi viszonylatban is, ami továbbra is megerősít bennünket missziónkban, hogy generációról generációra vigyük tovább kincsünket, a magyar libamáj gasztrokultúráját.
Az X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!
Mi a munkánkkal háláljuk meg a megtisztelő figyelmüket és támogatásukat. A Magyarjelen.hu (Magyar Jelen) sem a kormánytól, sem a balliberális, nyíltan globalista ellenzéktől nem függ, ezért mindkét oldalról őszintén tud írni, hírt közölni, oknyomozni, igazságot feltárni.
Támogatás