16.4 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Gulyás Gergely: nem hiányzik 16 ezer tanár az oktatásból

Szokatlan időpontban – kedden 13-kor – tartott Kormányinfót Gulyás Gergely, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 

Szentkirályi felvezetője után Gulyás tájékoztatta a mai kormányülésen hozott döntésekről a jelenlévő újságírókat. A miniszter szerint Magyarországon az energiaellátás biztosított és minden igényt hiánytalanul ki tudnak elégíteni, ugyanakkor a rekordot döntő árak miatt már nem mindenkinek elérhető, kifizethető a szolgáltatás. Kiderült: a kormány pontosította a gáz árának szabályozását, ez a Magyar Közlönyben fog megjelenni.

Nem derült ki mikor jön a pénz

Az Unióval való tárgyalásokról kifejtette, hogy a Bizottság kérdéseire a kormány választ adott, amelyben Gulyás szerint Magyarország vállalta, hogy minden eddiginél szigorúbban ellenőrzi az EU-ból jövő pénzeket.

Gulyás kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az OMSZ vezetőinek a kirúgására függetlenül az augusztus 20-i eseményektől sor került volna, a szaktárca nem volt elégedett a szolgálat munkájával.

A HVG arról kérdezett, hogy az egyre növekvő tanárhiányt hogyan tudják kezelni. Gulyás emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjas tanároknak újra engedélyezték, hogy taníthassanak, de a miniszter hozzátette:

nem hiányzik 16 ezer tanár az oktatásból.

Lesz mit enni, csak nem biztos, hogy lesz miből kifizetni

Az élelmiszerellátás is biztosított, egy jó mezőgazdasági évben Magyarország 22-23 millió ember ellátásáról tud gondoskodni. Az aszály nagy károkat okozott, de akkorát nem, hogy ne tudnánk gondoskodni az emberek ellátásáról – tette hozzá a tárcavezető, aki arról már nem beszélt, hogy a jelenlegi árkorlátozáson kívül (ami áruvisszatartást eredményez) van-e valamilyen extra terv az egyre elszabaduló élelmiszerárak ellen.

Jelentős dráguláson esik át a magyar szőlő felvásárlási és fogyasztói ára

Természetesen nem múlhat tájékoztató Breuer Péter és a Heti TV nélkül. Breuer arról kérdezett, hogy több európai ország repterén ismét koronavírus vizsgálatoknak vetik alá a beutazni kívánókat. Gulyás szerint nem elképzelhetetlen, hogy Magyarországon is bevezetik ezt az óvintézkedést, de az operatív törzs még nem tárgyalt erről.

Képviselői vagyonnyilatkozatok

Gulyás kérdésre arról is szót ejtett, hogy Magyarországon most bevezették azt a képviselői vagyonnyilatkozati rendszert, amit Brüsszelben használnak, de a miniszter szerint ez megtöbbszörözi a lobbizások és a visszaélések kockázatát.

Kapcsolódó:

Kósa Lajosnak nem sikerült jól kitölteni az új, egyszerűsített vagyonnyilatkozatot

Megszorításka – fűtési plafon jöhet az iskolákban

A kormányhivatalok vizsgálják azt, hogy szükséges-e rendeletet hozni arról, hogy a közintézményeket és az iskolákat maximum hány fokra lehet felfűteni. Gulyás ezeket legitim felvetéseknek nevezte hozzátéve, hogy előfordulhat néhány kormányhivatal bezárása, vagy az (állami) iskolák fűtésének szabályozása – bár erről jelenleg még semmilyen döntés nincs, de a gondolkodás iránya ez lesz, tette hozzá a miniszter.

Újabb önszankcionálás – tilos fűteni a várótermeket és be kell csukni az üzletek utcára néző bejáratait

 

 

 

 

További híreink

Csomortányi István szerint állami szintre emelték Romániában a magyarellenességet, de lesz székely autonómia

Kemény János

Tanulmányi ösztöndíjra pályázhatnak a tartalékos katonák

Varga Lilla

Merkel: a járvány felerősödésével fenyeget az új mutációk terjedése Németországban

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben