4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Gulyás Gergely: őszi szünet nem lesz, a magyar gazdaság jól teljesít, dolgoznak a tanárok bérén

Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy bejelenti azt, amit már napok óta tudni lehet. Jelesül, hogy a kormány egy kozultációban látja az energiaválság és az elszabaduló árak ellenszerét. 

A kormányülés után ma Gulyás Gergely a Kormányinfón tájékoztatta a sajtót a legfontosabbakról.

A miniszter szerint Brüsszel azzal erőltette rá a tagállamokra a szankciókat, hogy azt ígérték: a szankciók jobban fognak fájni Oroszországnak, a szankciók pedig közelebb hozzák a háború végét. A miniszter kiemelte: ennek épp az ellenkezője igaz, a szankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak, sőt, mi fizetjük Oroszország háborúját a magas energiaárakon keresztül. A miniszter arra nem tért ki, hogy Orbán legnagyobb szövetségese a most megválasztott olasz miniszterelnök elkötelezett támogatója a szankcióknak.

Nincs ősz, csak tél

A kormány döntött arról is, hogy a spórolás miatt a tanítási téli szünet hosszabb lesz, mint eddig: december 22-től január 8-ig fog tartani. Ebben az időszakban kormányzati igazgatási szünet is lesz, az állam így spórolhat.

Az önkormányzatokkal kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: jövőre jelentős spórolásra és kormányzati segítségre lesz szükség. Minden nagyobb önkormányzat vezetőivel le fognak ülni, és a kisebb önkormányzatokkal is egyeztetni fognak. Mindenkinek el kell fogadnia egy racionalizáló programot, a pénzügyminisztériumnak pontos rálátása van, hogy milyen helyzetben vannak az önkormányzatok.

Pannon puma száguld

Gulyás Gergely azt is leszögezte, a magyar gazdaság kifejezetten jól teljesít, a fundamentumai erősek, munkanélküliség-növekedési folyamat nem indult. Aláhúzta: kifizetési stop nincs, de a kifizetéseket megelőzően a Pénzügyminisztérium hagyja jóvá ezeknek a teljesítését.

A forint történelmi mélypontjáról a miniszter azt mondta: jelentős kilengések voltak az elmúlt hónapokban, a jegybank az illetékes a témában. Az árfolyam kilengéseknek nincsenek gazdasági okai, a miniszter szerint a gazdaság jó, a költségvetés stabil, hiány nincs.

Nincs akváriuma

Szintén kérdésre – hogyan spórol otthon – Gulyás Gergely elmondta: eddig sem pazarolt az energiával, nem volt nagyobb fogyasztó. Szentkirályi Alexandra is azt mondta, hogy észszerű energiafogyasztók voltak, és erre tanítja a lányát is.

Van akváriumod? – Akkor te…

Gulyás Gergely hozzátette: a nekünk járó uniós pénzekről szóló tárgyalások jól állnak, a szükséges törvényjavaslatokat benyújtották, a Bizottsággal megállapodtak, nincs okuk azt feltételezni, hogy Magyarország ne jutna hozzá a nekünk járó forrásokhoz. A miniszter tisztázta, hogy az EU-val tárgyalnak, valamennyi országnak van lehetősége piaci hitelt, államközi hitelt is felvenni, de ez az uniós hitellehetőség alternatívája, nem az uniós pénzeké.

Dolgoznak a tanárok bérén

A miniszter szerint valóban magasabb jövedelem jár a pedagógusoknak, dolgoznak ezen.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy azok az igények, amelyek egy-két évvel ezelőtt indokoltnak és teljesíthetőnek tűntek, ma teljesíthetetlenek, az ígért emelést megadják, ha pedig tudnak, és az EU méltányos megállapodásra hajlandó, akkor készen állnak a nagyobb mértékű emelésre.

(index, Kormányinfó nyomán)

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben