16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Gulyás: maradnak a korlátozások, jön a magyar oltásigazolás

Amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltás megkezdésére, addig nem lehet a jelenlegi korlátozások enyhítésére – szögezte le a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. 

Jövő héten dönthetnek hivatalosan a korlátozásokról

Gulyás szerint Európában már a “harmadik hullám” kezdődött el, majd hozzátette, hazánkban ennek ellenére csökkenek az esetszámok.

“A kormány a jövő héten vizsgálja felül a jelenlegi korlátozásokat, de amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni”

– mondta Gulyás.

A miniszter szerint az EU-tól túl kevés vakcina érkezik, ezért “kénytelenek mindenkivel tárgyalni”, így jöhetett szóba Oroszország és Kína, de csak olyan vakcinát vásárolnak, amivel már több millió embert beoltottak.

“Ha valaki az egyik vakcinában nem bízik meg, akkor kérheti, hogy akkor kerüljön beoltásra, amikor rendelkezésre áll az általa preferált vakcina”

– ígérte a miniszter.

Jön a magyar oltásigazolás

Gulyás szerint mindenképpen érkezik majd valamilyen védettséget igazoló dokumentum. Egyelőre úgy tűnik, ezt plasztikkártya formájában fogják megkapni az érintettek.

A magyar definíció szerint akkor számít valaki védettnek, ha már átesett a betegségen, vagy beolttatta magát.

Az esetükben például az este 8 óra utáni kijárási korlátozás fenntartásának nincs értelme – jelentette ki Gulyás. (Miért? Mások esetében van? – a szerk.)

Azt minden egyes oltóanyagnál vizsgálják a gyártók, hogy az egyes vakcinák esetében a védettség meddig áll fenn, vagyis könnyen lehet, hogy bizonyos időközönként meg kell ismételnünk az egész procedúrát, vagy búcsút mondhatunk az oltással szerzett kiváltságainknak (melyek régen alapjognak számítottak).

 

További híreink

Borzasztó körülmények között tartott négy kutyát két állatkínzó nő Mikén

Dunai Tibor

A missziók hatása a Magyar Honvédségre az afganisztáni események tükrében

Faragó Dániel

Döbbenetes tények a vakcina-biznisz mögött (videó)

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen