17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Gyakorlatilag kihaltak a cápák a világ korallzátonyainak ötödén

Kutatók szerint a „funkcionális kihalás” nem jelenti azt, hogy ezeken a korallzátonyokon soha nem fordulnak elő cápák, de már csak elvétve, olyan ritkán, hogy nem tudják ellátni többé az ökoszisztémában betöltött szerepüket.

A világ korallzátonyainak ötödéről „funkcionálisan” kihaltak a cápák – közli a Nature tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

A 2015-ben indult Global Finprint kezdeményezés a világ 58 országában, 371 korallzátonyon vizsgálta a korallok élővilágát 15 ezer távirányítású víz alatti kamerával. Nyolc ország, köztük India, Vietnám, Kenya és Katar korallzátonyain egyetlen cápát sem észleltek.

A 15 ezer órányi videófelvétel a cápák „tragikus méretű elvesztéséről”, veszélyesen alacsony populációról tanúskodik

– jelentette ki Jody Allen, a Microsoft társalapítója, Paul Allen családi alapítványának elnöke. Az alapítvány finanszírozza a Global Finprint tevékenységét.

A cápák elvesztése a korallzátonyokon a túlhalászattal és a pusztító halászati módszerekkel magyarázható – állítják a Nature-ben publikált kutatás szerzői, akik szerint e tengeri ragadozók eltűnése súlyos következményekkel járhat a korallzátonyokra, amelyek már amúgy is szenvednek a klímaváltozástól.

Ez az első világméretű felmérés a korallzátonyokon élő cápákról. Eredményei jó alapul szolgálhatnak egy hosszú távú tervhez a még megmaradt cápák megmentésére.

A kutatók némi reménysugarat is felfedeztek: a cápahalászatra vonatkozó tilalmak eredményesnek látszanak olyan országokban, mint Ausztrália, az Egyesült Államok vagy a Bahamák.

(MTI – Fotó: vimeo.com/Global Frinprint)

További híreink

A Facebook letiltotta a Signalt, amiért az hirdetésben akarta bemutatni, mennyi adatot gyűjt rólunk a közösségi oldal

Irányi Dániel

Még mindig tízezrek tüntetnek Franciaországban az oltatlanok diszkriminálása ellen

Faragó Dániel

25 ezer éves hatalmas mamutcsontokból álló építményt találtak Oroszországban (+képek)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen