10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldGazdaság

Gyorsítósáv – jelentősen drágulnak az autópályadíjak

Minden autópályán közlekedőnek drágább lesz januártól az úthasználat – derül ki abból a közleményből, amit hétfő éjszaka adott ki a 2023-as autópályadíjakról a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Jelentős különbség van azonban az éves, a havi és a 10 napos bérlet drágulási arányában. Már hozzászokhattunk, de

a nagy hátrány ezúttal is azokat éri, akik bérből, alkalmazottként, fizetés jellegű jövedelemből élnek.

A 10 napos matricát jellemzően ők vásárolják, míg a nagy cégeknek alig 5%-os többlettel kell számolniuk.

„A magyar vásárlók körében kelendőbb éves országos és megyei e-matricák ára mindössze öt százalékkal emelkedik 2023 elején” – olvasható a közleményben. Ez azt jelenti, hogy az idei csaknem 47 ezer forintról mindössze 49 190 forintra nő a személyautósok és motorosok éves, 2024. január 31-ig érvényes országos autópálya-díja. Az éves megyei matricák szintén 5 százalékkal drágulnak, 5450-ről 5720 forintra.

A buszosok sztrádahasználata minden időtartamra (tehát tíz napra, egy hónapra és egész évre) az augusztusi infláció harmadával drágul, az éves országos útdíjuk így például 228 850 forint lesz.

A személyautósok és a motorosok nagy arányú drágulásra számíthatnak, ha csak tíz napra vagy egy hónapra vásárolnának matricát. A minisztériumi közleménynek az a mondata, miszerint „a díjrendezés az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítja a havi és heti termékek ellenértékét”, valójában 44-72 százalékos áremelést jelent.

„A havi autós jogosultság díja 8900, a 10 napig használható hetié pedig 5500 forint lesz 2023 elejétől” – olvasható a közleményben. A személyautósok most havi 5210 forintot fizetnek egy hónapra, míg a tíznapos matrica nekik 3820 forintba kerül. A motorosok tíznapos útdíja nő a legnagyobb arányban, 1600 forintról 2750-re, ami csaknem 72 százalékos áremelést jelent. (Az ilyen rövidebb időre szóló matricákat főleg a tranzitforgalomban részt vevők és a turisták vásárolják a minisztérium tájékoztatása szerint.)

Érdekesen alakulnak a 7 személyesnél nagyobb személyautók, lakókocsik és a legfeljebb 3,5 tonnás kisteherautók díjszabásai. A 19/2022. (IX. 19.) számú TIM rendelet 2. melléklete szerint, mint az alábbi táblázatban is látható, az éves országos matricadíjuk brutálisan, 49 százalékkal nő – idén a személyautósokhoz hasonlóan 46 850 forintot kellett fizetniük, januártól csaknem 70 ezret kell – a többi tarifájuk viszont csak 5 százalékkal emelkedik – foglalja össze a Telex.

 

További híreink

Csenyétén, a borsodi “no-go” zónában megerősítették a járőrszolgálatot

Dunai Tibor

A normalitás mellett kiállókat igazoltatta a rendőrség (videó)

Kemény János

Mi Hazánk Ifjai – Rendszerváltást a kollégiumokban! (videó)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben