35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírek

Gyurcsány Ferenc emberei megszállták a fővárosi cégeket

A Jobbikkal megerősített ellenzék, úgy akarja elzavarni Orbánt, hogy Gyurcsány visszajöjjön…

Ismert liberális és baloldali politikusok jutottak pozícióhoz a fővárosi cégekben, többek között megválasztották Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjának, írja a Népszava. Draskovics Tibor a lap megkeresésére csak annyit mondott, hogy „az ellenzéki összefogás pártjai keresték meg, és ő örömmel mondott igent”, de „jelenleg még nincs abban a helyzetben, hogy ennél többet mondjon”.

A közlekedési cég felügyelőbizottságába bekerült Czeglédy Gergő óbudai egyéni képviselő, MSZP-s politikus, aki a Direkt36 nyomozása szerint üzleti kapcsolatban állt a Fidesszel. A Budapesti Közlekedési Zrt. felügyelőbizottságába bekerült Katona Tamás, aki korábban a Pénzügyminisztérium államtitkára volt, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnöke 1995 és 1998 között, majd 2014 szeptemberétől 2016 júliusáig az MSZP pártigazgatója.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatótanácsába beválasztották Tordai Csaba alkotmányjogászt, a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormányok államtitkárát és Kolber Istvánt, aki a Gyurcsány-kormány fejlesztési minisztere volt. A fővárosi vagyonkezelőben Bodnár Zoltán felügyelőbizottsági tag lett, ő a Fodor Gábor vezetésével elindult Magyar Liberális Párt 2014-es főpolgármester-jelöltje volt, majd a 2018-as országyűlési választokat megelőzően többször nyilvánosan beszélt arról, hogy ne Botka László szegedi polgármester legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

A Fővárosi Csatornázási Művek igazgatósági tagja lett Atkári János volt SZDSZ-es alpolgármester, Demszky Gábor korábbi helyettese, aki később Tarlós István munkáját is segítette tanácsadóként.

A Fővárosi Vízművek igazgatóságába beült többek között Józsa István volt MSZP-s képviselő, Magyar György ügyvéd és Boruzs András, a Magyar Liberális Párt alapítója, pártigazgatója is.

A Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) elnökségi tagja lett Lakos Imre, aki korábban a szocialista Molnár Gyula mellett volt Újbudán alpolgármester. Kettőjük múltja korántsem patyolattiszta: a Kopaszi-gát építése körüli ingatlanmutyi miatt Molnárt nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, Lakost pedig hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon.

Lakos mellé beültették a BHV igazgatóságába Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc-féle Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkárát, a Népszava volt főszerkesztő-helyettesét, a Vasárnapi Hírek egykori főszerkesztőjét. A politikust sokan Gyurcsány bizalmi köréhez sorolják, hiszen már Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt jó kapcsolatot ápolt az akkori sportminiszterrel. Gál J. Zoltán a második Gyurcsány-kormányban is szerepet kapott, maradt a MEH államtitkára.

Nem maradt pozíció nélkül Szabó Zoltán sem, aki a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottsági tagja lett. A politikus a Horn-kormány alatt a közoktatási minisztérium politikai államtitkára volt, később a VII. kerület MSZP-s polgármestere lett. A politikus 1994 és 2010 között a szocialista párt országgyűlési képviselője volt, a pártszakadáskor átpártolt a Demokratikus Koalícióhoz.(origo/index)

További híreink

Karácsony Gergely nyert Budapesten

Kemény János

Újpest önkormányzata egyhangúlag szólítja fel az Újpest FC-t az eredeti címer visszaállítására

Faragó Dániel

Meghalt 8 beteg és 3841-re emelkedett a fertőzöttek száma

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben