21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

„Ha nem hozol cigit, kiverem az összes fogad” – félelem és rettegés Kertvárosban

Egy kisebb, négy-öt fős társaság tartja félelemben a pécsi kertvárosi iskola tanulóit, az ott élőket, főként édesanyákat, fiatal lányokat. A banda vezetője az a 16 éves fiú, akit a múlt héten az iskola takarítója, egy tanár védelmében, a földre tepert – derül ki helyszíni riportunkból, melyben arra próbáltunk választ kapni, mi is történt valójában az iskolánál. Valamint igazak-e azok az azóta szárnyra kelt hírek, miszerint a földre tepert diák rendszeresen inzultálja a helyieket. Riportunkból az is kiderül, a környék közbiztonságát rontják azok a cigányok is, akik egész nap arra lebzselnek, belekötve mindenkibe. A helyiek szerint rendőri jelenlétnek szinte nyoma sincs.

Másfél hete a pécsi Apácai Nevelési Központ (ANK) előtt komoly konfliktusba keveredett egy tanár pár diákkal. A veszekedés előzménye, hogy az egyik tanuló az épület előtt dohányzott, amit a tanár szóvá tett. Egy másik diák – látszólag társa védelmére kelve – kötekedni kezdett a tanárral. Mindez odáig fajult, hogy az iskola gondnoka úgy érezte, a tanár segítségre szorul, ezért közbeavatkozott, és a fiút a földre teperte. A gondnokot azonnali hatállyal elbocsájtotta a munkáltató.

Ennyi dióhéjban a történet, melyről videó felvétel is készült, igaz, a személyiségi jogok védelmében elhomályosított felvételen nehezen kivehetőek a részletek, ráadásul, mint utólag kiderült, a verekedés előzményét nem tárták a nyilvánosság elé. Pedig, miként azt egy, az iskola közvetlen közelében dolgozó férfi elmondta, mindez komoly jelentőséggel bír.

Végre volt egy felnőtt, aki a tanár védelmére kelt”

– Egy diák közvetlenül az iskola bejáratánál cigizett. A tanár az iskola házirendjét próbálta betartatni azzal a gyerekkel, miszerint az intézmény területén nem szabad dohányozni. Ezt rövid ideig videókon is lehetett látni, csak azokat gyorsan letiltották. Pedig ez a lényeg – mondta a férfi, aki a verekedés pontos helyszínén beszélt a történtekről. Mint fogalmazott, a gyerek, akit visszatartott a tanár, az ANK tanulója, és a pedagógus a gyerek táskájának a pántját fogta, nem a gyerek karját. – Aztán megjelent a másik fiú, aki egyébként nem ebbe az iskolába jár, bár rendszeresen itt tölti a délutánjait. Ruben (a fiú kiléte már közvetlenül az eset után kiderült) idejött, és elkezdte védeni az itteni tanulót. A többi gyerek pedig a háttérből biztatta, hogy „vágd szájon a kopaszt!” Ezek a bekiabálók is mind idejárnak az ANK-ba, persze, hogy azt biztatták, aki nem ebben az iskolában tanul. Magyarán hergelték a srácot, aki köztudottan küzdő sportol, az apja közismert thai-box edző Pécsett. Szóval ez egy bátor gyerek, aki nem fél semmitől, és senkitől – mondta a helyi férfi, aki elárulta azt is, ami a videón már nem jól kivehető, azaz, hogy

Ruben támadólag, kezét ökölbe szorítva állt fel a tanárral szemben, aki a falhoz volt szorítva. – Közben a többi gyerek hergelte, hogy üsse meg, vágja szájon a „kopaszt”. Hajszál híja volt, hogy a gyerek nem ütötte meg, nem ment neki a tanárnak, de lehet, meg is tette volna, ha a gondnok nem avatkozik közbe.

A srác támadóállásban fordult a takarító felé is, aki abban a helyzetben, abban a pillanatban úgy érezhette, a gyerek leteperésével lehet véget vetni a pattanásig feszült helyzetnek – vélekedett a férfi. Hangsúlyozva, az iskolának inkább ki kellett volna tüntetnie a gondnokot, hiszen végre volt egy felnőtt, aki a tanár védelmére kelt. – A takarítót minden vizsgálat nélkül kirúgta az őt alkalmazó cég, hiszen megütött egy kiskorút. Tény, hogy túlreagálta, de abban a szituációban nem volt választása – tette hozzá.

“A takarító igazságot szolgáltatott”

A gondnok elbocsájtása után egy helyi lakos aláírásgyűjtést indított, hogy vegyék vissza állásába Istvánt. A kezdeményező Lipcsik Gábor szerint “felháborító, hogy amikor valaki felvállalja, hogy tesz valamit a közösség érdekében azon sokak helyett, akiknek dolga lenne, és az eszközei is adottak hozzá, de mégsem csinálnak semmit, nos akkor pont őt, aki jó szándékkal beavatkozik, őt lehetetlenítik el, ez esetben kirugják az állásából. Különösen igaz ez, amikor fiatalokról van szó, akik sokszor szólni sem mernek az őket ért bántalmazásról a szüleiknek és teljesen tehetetlenek az ilyen agresszív társaikkal szemben”. Mindezért azt követeli, hogy a nevelési központnál “rendszeresen kötekedő, másokat rettegésben tartó és verekedő fiatalt” földre teperő takarítót azonnal vegyék vissza az állásába. Az on-line petíciót eddig 540-en írták alá, a hozzászólok pedig mind a úgy érzik, István igazságot szolgáltatott.

“A takarító a törvény értelmében nem cselekedett helyesen, A lelkiismerete és sokunk lelkiismerete szerint ez az egyetlen helyes út. Egy bűnbanda nem tarthat rettegésben egy egész városrészt”

– olvasható egy bejegyzésben. Más szerint a gyerek “végre valakitől megkapta azt, amit otthon az apjától kellett volna”.

A gondnok egyetlen egyszer szólalt meg a verekedés után, többet nem kíván beszélni a történtekről. A helyi portálnak azt mondta, a fiatalember, akivel volt az összetűzése az nekiment a tanárnak.
– Majd én odamentem, hogy megpróbáljak vele beszélni, hogy nem kéne így, de meglökött és aztán elindult. Én utánamentem, megfogtam a vállát, aztán ő megütött. Erről nincs felvétel, csak arról, hogy mi már a földön vagyunk – idézte fel az eseményeket. Azt is elmondta, az ott lebzselő fiatalok nem egyszer drogoznak is. – Találtunk mi már mindent ott, és ott vannak elsős gyerekek is. Mikor szóltam nekik, hogy menjenek odébb, azt mondták,

húzzak én a picsába, nekik joguk van

– mondta a gondnok, aki utólag azt mondta: “én is hibás vagyok, de ez a gyerek küzdő sportol, amivel visszaélt.

Hová mész ribanc?”

A történtek felkavarták az állóvizet, több tucat olyan bejegyzés, videó látott napvilágot, melyek arról tesznek tanúbizonyságot, az iskolánál földre került 16 éves Rubent jól ismerik a környéken, mint kisebb gyerekek megfélemlítőjét. Egy édesanya arról írt, a srác, és két barátja a Nevelési (ANK) mellett körbevették a 13 éves fiát, és cigit követeltek tőle. „Mikor a fiam mondta, hogy nem dohányzik, akkor kapott egy hatalmas pofont” – írja az édesanya, aki egy másik esetről is beszámolt. Eszerint, állítása szerint Ruben

úgy megütötte egyszer a fia két barátját, hogy az egyik agyrázkódást kapott. Egy másik, 12 éves fiúnak felszakadt az arca, amikor ugyanez a srác rátámadt.

A bejegyzésből kiderül, Ruben és barátai hónapok óta rettegésben tartják a környéket.

A portálunknak az iskolánál nyilatkozó férfi arról beszélt, Ruben szinte minden délután ott lebzsel, hiszen az iskolához tartozó kollégium is ott van, a lányok miatt járnak oda. – Mikor vége van az iskolának, pár srác, Rubennel az élen itt várják a diákokat, van olyan, akire rászállnak.

„Add oda a zsebpénzed, adjál cigit, ha nincs, szerezzél nekem. Mert ha még egyszer találkozunk, és nem hozol, kiverem az összes fogadat”

– ilyenekkel támadják a fiatalabb gyerekeket, akiket rettegésben tartanak. Máskor befenyíti őket, hogy mit keresnek épp ott, aztán dirr-durr, mert neki ehhez van akkor kedve, csak úgy poénból. Ha úgy tartja kedvük, a kisebb gyerekekért érkező édesanyákat, lánytestvéreket találják meg.

Beszólnak, hogy „hová mész ribanc?” Ha valaki visszaszól, felpattan mind, és még jobban kikezdik. Mindössze négy-öt srác, de a falkavezér ez a kiskölyök, ő a legbátrabb, nem fél senkitől. Azt hiszi, ő itt a Jani

– sorolta a vissza-visszatérő eseteket a férfi, aki egyszer maga is szót emelt. – Ezek a srácok itt lógnak, eldobálnak mindent, csikket, papírt, palackot. Egyszer odaszóltam: kiesett valami a kezedből. Erre felpattannak négyen öten, élükön ezzel a gyerekkel, hogy „mi van, mi van, mi van?” – idézte fel, hozzátéve, a nevelőapja pedig minderre annyit mond: „igen, hát vannak kis csínyjei…”

Mocskolódás és rágalomhadjárat”

Ruben nevelőapja közismert figura Pécsen. Horváth László „Füles” egy helyi portálnak, a pecsaktual.hu-nak nyilatkozott a történtek után. A thai-box edző szerint a gondnok részéről önbíráskodás történt, amikor leteperte a 16 éves fiát. Úgy fogalmazott, „volt már pofozkodása a gyereknek, de nem rosszindulatú és nem is keresi a bajt, csak a baj megtalálja”. Ugyanakkor elismerte,

több rendőrségi ügye is van a fiának, az utolsó nyár közepére tehető, és lehet, hogy bűnös.

„Kisfiam most érdemtelenül kapott, pedig nagy csibész” – mondta Horváth László.

Portálunk is megkereste Fülest, aki azt mondta, egyelőre nem nyilatkoznak a sajtónak. – Életveszélyes fenyegetések értek engem, a kisfiamat, az édesanyját, a családot, olyan mocskolódás és rágalomhadjárat indult, hogy mi vagyunk a legrosszabb emberek a világon, hogy az én elmúlt 30 évem, ami eddig feddhetetlennek tűnt, az rossz volt, és nincs erkölcsi tartásom – magyarázta a nevelőapa, aki hangsúlyozta,

több halálos, életveszélyes fenyegetés miatt ott tartanak, hogy költözniük kell a megyéből.

Nem az iskola területén történt”

A Pécsi Tankerületi Központ közleményben reagált a történtekre. Azt írták, az érintett fiatalok egyike sem az iskola tanulója, ami ellentmond a portálunknak nyilatkozó férfi állításának, miszerint a pedagógus az intézmény diákjával igyekezett betartani a dohányzásra vonatkozó szabályt. A tankerületi közlemény szerint a tanár már elhagyta a helyszínt, mikor a vita folytatódott a gondnok és Ruben között, amit a videó felvétel nem igazol. Ottjártunkkor megkerestük az ANK vezetőjét, Ulrich Magdolnát. Az igazgató megerősítette a tankerület azon állítását, miszerint a cigiző diák nem az iskola tanulója, de azt is mondta,

„az incidens helyszíne nem tisztázott, mivel az iskola nincs kerítéssel körbekerítve, így tulajdonképpen az, ahol a verekedés történt már nem is az iskolához tartozik”.

Mindez azért érthetetlen, mert a szabályt szegő diák közvetlenül az épület bejárata előtt állt, a verekedés pedig két épület közötti részen volt.

Ennél a bejáratnál kötött bele a tanárba Ruben. Az intézmény vezetése szerint ez már nem tartozik az iskolához.

A tankerület egyébként, függetlenül attól, hogy egy gyerek hogy beszél a tanárával, miként fenyegeti fizikailag, elítéli az önbíráskodás minden formáját. Vagyis a tanulónak mindenhez joga van, még ahhoz is, hogy megszegje az iskola írott és íratlan szabályait, veréssel fenyegessen egy pedagógust, nyomdafestéket nem tűrő stílusban beszéljen vele. Mindezt a tanárnak némán tűrnie kell.

Itt mindig balhé van”

– Ez a Csontváry utca, itt már évek óta ilyen a helyzet. Csak nem ide akar költözni? – mondta meglepődve portálunknak az iskolától nem mesze lévő dohánybolt alkalmazottja arra a kérdésre, valóban olyan rossz környék-e a kertváros? A fiatalember szerint a város ezen része sosem számított elit környéknek, de egy ideje még a korábbinál is rosszabb a helyzet. – Pár éve egy barátom leugrott a non stop boltba kenyérért, és megszúrták hátulról – említette úgy, mintha ez természetes lenne.

Hozzáteszi, az elmúlt három hét elég mozgalmas volt, a bolt előtt, és

a parkban cigányok bandázódnak, kötekednek mindenkivel, beszólnak a lányoknak, hogy „de jó csaj vagy, adok alkalmi munkát”.

– A rendőrök nem is mernek idejönni. Néha egy rendőrautót látni ugyan, de ha két járőrt kiküldenének, összevernék őket.

Ezek félnek senkitől, nem dolgoznak, itt lógnak egész nap – állította az alkalmazott. Szavaiból az is kiderült, maga is Fülesnél tanult küzdő-sportolni, ismeri hát, elég jól. – A fiát nem ismerem, de amennyi esze van a Fülesnek, sok értelmet biztos nem vert bele a gyerekbe- zárta szavait.

magyarjelen.hu

(Borítókép: facebook.com – Videó: pecsaktual.hu)

 

További híreink

Júliustól emelkedik a jövedéki adó Magyarországon

Kiss Albert

Takács András: Karácsony üzenete mindennapjainkra

Kiss Albert

Indul a jegyértékesítés a beoltott szurkolók számára

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen