16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Hamis negatív tesztről szóló igazolás miatt ítéltek letöltendő börtönbüntetésre 16 utast Belgiumban

A brüsszeli illetékes bíróság egy évig tartó börtönbüntetésre ítélt 16 utast, aki az elmúlt hónapokban meghamisított negatív koronavírusteszt-eredményről szóló igazolást mutatott be a brüsszeli nemzetközi repülőtéren azért, hogy külföldre utazhasson – írta a La Libre Belgique című belga napilap nyomán az MTI.

A francia nyelvű napilap közölte, a szerdán meghozott ítélet a vádlottak első csoportját érinti azon 160 ember közül, akinek bíróság előtt kell számot adnia a hamis koronavírusteszt-eredményről szóló igazolással történt visszaélés miatt.

A beszámoló szerint az elmúlt hónapokban mintegy 820 embert vettek őrizetbe a brüsszeli repülőtéren. Valamennyien hamis tanúsítvánnyal próbáltak külföldre utazni. Közülük közel hétszázan fogadták el a hatóságok által kiszabott 750 eurós (mintegy 270 ezer forint) büntetést, ezért nem kellett bíróság elé állniuk.

A büntetést be nem fizető, a vádlottak első csoportjába tartozók közül 12 nem jelent meg a tárgyaláson. Közülük 11-et hat hónap börtönbüntetésre és 1600 eurós (mintegy 600 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték.

A tizenkettedik vádlott a pénzbírság megfizetése mellett egyéves börtönbüntetést kapott, ugyanis a tervezett utazás időpontjában, illetve a hamis igazolás bemutatásakor elvileg a “koronavírus aktív hordozója” volt.

A tárgyaláson és az ítélethirdetéskor jelen lévő négy vádlott közül az egyik utast – aki azt állította: nem tudott arról, hogy hamis igazolást mutat be – hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 800 eurós (mintegy 300 ezer forint) pénzbüntetésre ítéltek. A jelen lévő további három vádlottat 60 órás közmunkára, és egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság az ítélet indoklásában megállapította, hogy a vádlottak “szándékosan veszélyeztették a társadalmat azzal, hogy saját utazási szándékukat a közérdek fölé helyezték”. A vádlottak viselkedése “nemcsak, hogy aszociális, hanem mások életét is veszélyeztette” – tették hozzá. A napilap az elítéltek állampolgárságát nem közölte, ahogyan azt sem, hogy ha az oltások működnek, és megvédenek a kórházba kerüléstől és a szövődményektől, akkor a hamis igazolással rendelkező utasok mégis hogyan veszélyeztethetik utastársaik életét? De arra sem derült fény, hogy miért biztonságosabbak a teljesen megbízhatatlan és alkalmatlan PCR-tesztek “hivatalos eredményei”, mint a hamisított igazolások.

Kiemelt képünk illusztráció

További híreink

Bocsánatot kért a szlovák kormányfő a magyaroktól

Gabay Dorka

Brutális támadás: éjjel, saját otthonában törtek az idős, beteg néni életére

Szabó Norbert

Egy norvég baloldali politikus szerint a kereszténység legalább annyira szélsőséges, mint az iszlám

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen