20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Hatálytalanították a lengyelországi Walbrzych határozatát a kötelező oltakozásról

Érvénytelenítette szerdán az alsó-sziléziai vajda a hatálya alá tartozó Walbrzych városa önkormányzatának határozatát, mely áprilisban kötelezővé nyilvánította a koronavírus elleni védőoltást.

Jaroslaw Obremski elismerte: a walbrzychi városi tanács szándéka nemes volt, elő akarták segíteni a világjárvánnyal szembeni harcot. Utalt egyúttal azokra a véleményekre, melyek szerint az önkormányzati határozat a kívánttal ellentétes hatást eredményezhetett volna.

Jogi szempontból a vajda a lengyel alkotmány azon előírására hivatkozott, melynek értelmében az önkormányzati határozatok nem szabályozhatják az állam hatáskörébe tartozó ügyeket.

A mintegy 113 ezer lakosú Walbrzych önkormányzata április végén szavazta meg a határozatot, melynek értelmében kötelezővé tették volna az oltást a város összes lakosa, illetve az ott dolgozók számára. A helyi polgármester, az orvosi végzettségű Roman Szelemej azzal indokolta az intézkedést, hogy több helyi lakost, valamint általában több lengyelt is gondolkodásra akar késztetni az oltakozás fontosságáról.

A határozat ellenkezést váltott ki a helyi lakosok egy részénél, Szelemej ennek határozottabb megnyilvánulásai miatt végül rendőrségi védelmet is kapott.

A járvány kezelésére vonatkozó lengyel jogi szabályozás értelmében az oltakozás önkéntes.
A lengyel egészségügyi tárca szerdai adatai szerint eddig közel 16,4 millió oltást adtak be, a teljes, két-, illetve egydózisú oltásban pedig már közel 4,8 millióan részesültek. Hétfőtől a 16-18 évesek is regisztrálhatnak vakcinázásra. Jövő héttől a cégek szervezésében is vakcinázzák a munkavállalókat és családtagjaikat, az akcióra mintegy 900 vállalat jelentkezett.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter kedden a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a legújabb, a beoltottakat és a felgyógyultakat is figyelembe vevő felmérések szerint a lengyel társadalom mintegy 55-60 százalékánál képződtek már Covid-19 elleni antitestek.

A Rzeczpospolita napilap honlapján szombaton közölt felmérés szerint a lengyelek 25 százaléka nem akar oltakozni.

Lengyelországban jelenleg lassul a járvány, szerdán 2344 új fertőzést jegyeztek. A lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk közölte: vasárnap hazaengedik a varsói Nemzeti Stadionban létesített ideiglenes járványkórház utolsó betegét is, a kórház működését felfüggesztik.

Lengyelországban nem az oltottak száma, hanem a járványgörbe számít

A lassuló járvány miatt egyes korlátozásokat a tervezettnél korábban oldottak fel, péntektől például megnyílnak a mozik, színházak és a hangversenytermek. Múlt szombattól megnyílhattak a szállodák, legfeljebb 50 százalékos foglaltsággal.

Az éttermek május 29-én nyithatnak. Lengyelországban, az újból induló szolgáltatások igénybevételét nem kötik oltási igazolványhoz.

Walbrzych városa viszont első lengyelországi településként kedvezményrendszert vezetett be, ennek keretében a legalább egy dózissal beoltottak 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyeket a helyi kulturális és sportintézményekbe.

További híreink

Kémkedés és hazaárulás címén vádat emeltek egy orosz tudós ellen

Dunai Tibor

Etiópia aggodalmát fejezte ki egy esetleges egyiptomi katonai bázis létrehozása miatt Szomáliföldön

Kiss Albert

Izraelben már az 5 és 11 év közötti gyermekeket is olthatják

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben