20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
Külföld

Házkutatások Navalnij híveinél

Az orosz rendőrség őrizetbe vett több embert és házkutatást tartott több városban az Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus híveinél.

Őrizetbe vételek és razziák voltak az északnyugati Szentpéterváron és a távolkeleti Vlagyivosztokban is. A kényszerintézkedésekről fényképek és hangfelvételek jelentek meg az interneten, illetve üzenetküldő alkalmazásokon, írja az MTI.

A rendőrség tájékoztatása szerint csak Szentpéterváron harminc címen tartottak házkutatást a hatóságok által nem engedélyezett január 23-i tömegmegmozdulások és útlezárások ügyében indított eljárásokkal összefüggésben. A helyi média híradásai szerint a házkutatások idejére a szentpétervári rendőrség órákra lezárt több utat.

Vlagyivosztokban is voltak razziák, otthonában őrizetbe vették Gennagyij Suljga újságírót, a NewsBox24 hírportál munkatársát. A Ria Novosztyi hírügynökség ismertetése szerint ellene is a január 23-i útlezárások miatt intézkedtek, átkutatták a házát. A közösségi portálokon felvétel jelent meg arról, amint egy kommandós leteperi az újságírót, majd a fejét a padlóhoz szorítja. Otthonából elvitték az ő és a felesége számítógépét és telefonját, ügyvédjüket pedig nem engedték a közelükbe a házkutatás idején.

A dpa szerint jogvédők körében felháborodást és gúnyt váltott ki az, hogy egy törvényszék pénzbirsággal sújtott egy néma férfit azzal az indokkal, hogy Navalnijt támogató jelszavakat skandált a szentpétervári tüntetésen.

Az Interfax értesülései szerint közben hatósági védelem alá vették Navalnij elleni perben eljáró ügyészt, Jekatyerina Frolovát.

Navalnij januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték, német szakértők szerint Novicsok idegméreggel elkövetett merénylet után. Oroszországban január 23-án és 31-én, valamint február 2-án rokonszenvtüntetések voltak a hazatérése után azonnal letartóztatott, majd a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeinek megsértése címén letöltendő szabadságvesztésre ítélt Navalnij mellett.

Az OVD-Info jogvédő szervezet szerint összesen mintegy tízezer embert vettek őrizetbe. Az ellenzéki politikus követői csütörtökön közölték, hogy tavaszig vagy nyárig már nem fognak több megmozdulást meghirdetni.

További híreink

A BLM-aktivisták már készülnek a hidegre (videó)

Irányi Dániel

Már csaknem hétmillió amerikai leadta szavazatát az elnökválasztáson

Kemény János

Bombázókkal üzent Iránnak Joe Biden

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben