2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Héberül áldották meg a marokkói királyt

Áldás történt Marokkóban. A megáldott VI. Mohammed király, a megáldó pedig az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Meir Ben-Sábát volt, tudhatják meg a zsido.com és a magyarjelen.hu olvasói. 

A vallásos zsidó tisztviselő elmagyarázta az uralkodónak, hogy a zsidó törvények szerint áldást kell mondaniuk, ha egy valódi királlyal találkoznak.

Ben-Sábát elmondta, hogy Mohammedet nagyon meghatotta a gesztus, és közölte, hogy a király mély tiszteletet érez a zsidó nép hagyományai iránt.

A hivatalos látogatás alatt Ben-Sábát találkozott Násszer Buritával, Marokkó külügyminiszterével és Fuad Alhimával, az uralkodó főtanácsadójával, majd szándéknyilatkozatot írtak alá a teljes diplomáciai kapcsolatok kiépítéséről Izrael és Marokkó között. Hamarosan hivatalos marokkói diplomáciai képviselet nyílik Tel-Avivban.

Eképpen tevé nyilatkoztatát a hazatért megáldó

“A Marokkóval kialakított kapcsolatunk rendkívül gyorsan fejlődik, s a végeredmény teljes, elkötelezett és rendkívül baráti viszony lesz”.

Felszállott az első járat, az egek sem választhatják már el őket többé

“A béke új korszakát nyitottuk meg, mely virágzást és reményt hoz az egész régió, az itt élő nemzetek s a közös jövő számára” – jelentette ki Netánjáhu a Rábátba induló, első közvetlen El-Al járat indulásakor. A repülőgépet izraeli és marokkói zászlóval, továbbá az áldást jelképező chámszával, azaz kézfejjel díszítették. A chámszá az ötös számot jelentő arab szó, utalva a kéz öt ujjára. Emiatt a járat is az LY-555 számot kapta. Az indulást követő estén a jeruzsálemi óváros falaira szintén a két ország zászlóját, illetve a chámszá szimbólumot vetítették.

Az Egyesült Államok szentesítette az új barátságot

A találkozón Jared Kushner képviselte az Amerikai Egyesült Államok kormányát. Ő a következő állásfoglalást tette: “A szemünk előtt zajlik egy sokkal békésebb Közel-Kelet és egy sokkal békésebb világ létrejötte. Mindkét ország mindent megtesz azért, hogy minél hamarabb létrejöjjön teljes diplomáciai kapcsolat és a lehető legszélesebb gazdasági együttműködés, továbbá nagykövetségek megnyitását is tervezik. Reményeink szerint a békeszerződés egy valóban baráti viszony alapjait veti meg Izrael és Marokkó között.”

További híreink

Az ukránoknak szánt pénz nyomában

Kemény János

“A magyar föld nem eladó!” – Vagy mégis?

Kemény János

Végrehajtómaffia – Miért nincs napirenden a kar új elnökének megválasztása?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben