13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Hollandia nem tesz eleget a nácik által elrabolt műkincsek visszaszolgáltatására

Egy, a hágai kormány által felkért szakértői bizottság szerint Hollandiának aktívan kellene keresnie a nácik által összerabolt műkincsek jogos tulajdonosait.

Az állami gyűjteményeknek és múzeumoknak szisztematikusan kellene kutatniuk műalkotások ezreinek eredetét – áll a jelentésben, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a testület.

A bizottság becslése szerint mintegy 4000 olyan műalkotás lehet a hollandiai gyűjtemények birtokában, amelyet a nácik a második világháború alatt vettek el tulajdonosától.

A szakértői bizottság megállapította, hogy Hollandiában 2007 óta már nem kutatnak aktívan a műkincsek törvényes zsidó tulajdonosai vagy örökösei után, ami ellentétes a Hollandia által is elfogadott nemzetközi elvekkel.

A jelentés élesen bírálja az eddigi visszaszolgáltatási gyakorlatot is, nevezetesen azt, hogy az örökösök igényeinek elbírálásánál figyelembe veszik a múzeumok érdekeit is, ami ugyancsak ellentétes a nemzetközi normákkal. A törvényes állapot helyreállítása elsőbbséget élvez – hívják fel a figyelmet a dokumentumban.

A második világháború alatt a nácik rengeteg műalkotást vettek el zsidóktól és más üldözöttektől Hollandiában is. A háború után a szövetségesek sok műkincset átadtak a holland államnak azzal a megbízással, hogy kutassa fel a jogos tulajdonosokat.

(Forrás: MTI – Kép: illusztráció/AP photos)

További híreink

“Kik indították el ezt a háborút?” – Toroczkai és Drábik duplarészes beszélgetése (videó)

Faragó Dániel

Trump-párti tüntetőkre támadtak Washingtonban

Irányi Dániel

„Elkerülhetetlen az online jelenlét” – beszélgetés Murányi Pállal

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben