17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Hollandiában, Szerbiában, Romániában és Horvátországban is tüntettek a korlátozások ellen (videó)

A holland rendőrség Amszterdam belvárosában vízágyúval oszlatta fel a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások elleni tüntetést szombaton.

Az ANP holland hírügynökség jelentése szerint a hatóságok mintegy ezer demonstrálót körülvettek a történelmi csatornanegyednél, másokat pedig a város külterületére vittek. Védőmaszkokat is osztottak azoknak, akik “megfeledkeztek” a járványügyi előírásokról. Letartóztatásokról nem érkezett jelentés.

Hollandiában az elmúlt hetekben az emberek számos megmozduláson emelték fel szavukat a járványügyi korlátozások ellen, a tüntetések közül néhány erőszakba torkollott.

A napi új fertőzések száma ismét emelkedni kezdett az országban. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint péntek reggel és szombat reggel között több mint 7650 esetet jegyeztek fel, ami január eleje óta a legmagasabb napi érték.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint az országban a járvány kezdete óta 1 211 447-en betegedtek meg a koronavírustól, 16 395-en meghaltak.

Szerbia

Utcára vonultak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések miatt az emberek Szerbiában, szombaton Belgrád egyik főterén több ezren gyűltek össze, hogy kifejezzék nemtetszésüket.

A tiltakozók közül sokan nem viseltek maszkot, és a szükséges távolságot sem tartották be.

Az emberek azért vonultak a belgrádi Köztársaság térre, mert a kormány a gyógyszertárakon, az élelmiszerboltokon és a benzinkutakon kívül mindent bezáratott már több mint egy hete, és az intézkedés a várakozások szerint még egy hétig érvényben marad.

A tüntetők szerint a korlátozásoknak semmi értelme nincs, a kormány szerint viszont csak így lehet megfékezni a járvány terjedését.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 31-gyel 4890-re, Koszovóban nyolccal 1756-ra, Észak-Macedóniában 24-gyel 3446-ra, Montenegróban tízzel 1195-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 44-gyel 6009-re nőtt.

Románia és Erdély

Romániában minden korábbinál több koronavírusos beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein, ugyanakkor több városban, Bukarestben pedig két helyszínen is százak tüntettek szombaton a járványügyi korlátozások, a maszkviselési kötelezettség és az oltások “kötelezővé tétele” ellen.

A kormányszékház előtti demonstráció egyik szónoka a Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) kizárt Diana Sosoaca független szenátor volt, aki technokrata kormányt, előre hozott választásokat követelt, és egyebek mellett az ellen tiltakozott, hogy a diákoknak még a testnevelésórákon is maszkot kell viselniük.

A bukaresti Egyetem téren ortodox szentképekkel, “Szabad dákok”, “Le az egészségügyi diktatúrával” feliratú táblákkal demonstrált több száz tüntető. A résztvevők többsége egyik helyszínen sem viselte a nyilvános helyeken kötelező védőmaszkot, és nem tartotta be az előírásos távolságot.

A korlátozások ellen tüntettek szombaton Galacon, Brassóban és a vesztegzár alá vont Temesváron is.

A csendőrség bejelentette, hogy megbírságolja a járványügyi előírások betartását megtagadó résztvevőket és a megmozdulások szervezőit: utóbbiakat azért, mert nem gondoskodtak arról, hogy a demonstrációkon – a járványügyi előírásokat részletező kormányhatározatnak megfelelően – legfeljebb százan legyenek jelen.

A Temes megyei járványügyi operatív törzs szombati esti ülésén – a koalíciós pártok helyi képviselői közti nézeteltérések és a karanténellenes tüntetések közepette – nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a két hete elrendelt vesztegzár újabb egy héttel történő meghosszabbításáról szóló szakértői javaslat, így az eredeti rendelet lejártával vasárnap éjféltől feloldják a karantént Temesváron és a vele összenőtt környező községekben.

A bánsági nagyváros a romló járványügyi mutatók ellenére kerül ki a vesztegzár alól: két hete a lakosság 7,36 ezrelékét tette ki az előző kéthetes fertőzési ráta, szombaton már 8,19 ezrelékes volt a fertőzési arány.

Florin Citu kormányfő szombaton felhívást intézett a lakossághoz a járványügyi korlátozások fegyelmezett betartására, ugyanakkor azt ígérte: Romániában nem lesz teljes zárlat. A bukaresti kormánynak az a célkitűzése, hogy Románia az immunizáció révén szorítsa vissza a fertőzéseket, a következő időszakban napi 80 ezerre emelkedik az oltások száma – közölte a román miniszterelnök.

Horvátország

Horvátország öt városában: Zágrábban, Dubrovnikban, Šibenikben, Splitben és Eszéken is sokan tüntetettek, a demonstrálók tudatosan megszegték a távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó szabályokat – tette közzé a Délhír.info.

A résztvevők hazafias énekeket énekeltek, és követelték a szabad mozgást, valamint az intézkedések megszüntetését.

(Forrás: MTI, Délhír.info – Fotók: DutchNews.nl, Twitter, maszol.ro)

 

További híreink

A Facebook mostantól megjelöli a szabályzatát sértő hírértékű tartalmakat

Dunai Tibor

Tömegverekedés a beregszászi romatelepen

Szabó Norbert

Mi Hazánk: egyedüli ellenzéki pártként volt fontosabb a magyar emberek védelme

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen