10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
Hírek

Homorúd gőzerővel készül történetének legnagyobb családi napjára – Éberling Balázzsal, a község Mi hazánkos polgármesterével beszélgettünk

Homorúd talán történetének legnagyobb szabású családi rendezvényére készül augusztus 20-án. A politikát érintő témáktól kezdve lesz könnyűzenei program, sőt, másnap még dunai hajózás is, érdemes lesz tehát ellátogatni a településre, aki különleges kikapcsolódással szeretné tölteni államalapításunk ünnepét. Többek között erről, de magáról a településről, annak Mi Hazánkhoz fűződő dolgairól is beszélgettünk Éberling Balázzsal, a község polgármesterével.

(Székelykapu a homorúdi parkban – funiq.hu)

– Homorúd egy község Baranya megyében, lehet, hogy sokan csak ennyit tudnak. Ön viszont minden bizonnyal többet, mesélne nekünk az Ön által vezetett településről? 

Homorúd a Mohácsi-Szigeten fekszik, a déli, hármas gúnyhatár mellett, egy gyönyörű természeti környezetben. Közigazgatási területének jelentős része a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Településünk lakosságának életében meghatározó szerepet tölt be a Duna és az ártéri erdők világa. Homorúd jelenlegi településszerkezete az 1956-os jeges árvíz (mely a Mohácsi-sziget legnagyobb katasztrófája volt) után került kialakításra, mivel az árvíz csaknem teljes egészében elpusztította a szigetet. Az újjáépítés már tervszerűen zajlott és az addig jellemző tanyás-tanyacsoportos jelleget a szabályosan elhelyezkedő utcák és telkek váltották fel. Bár a jelenlegi, árvíz után újjáépített Homorúdnak csak újkori történelme van, viszont a Mohácsi-sziget, mint földrajzi egység izgalmas múltra tekint vissza. Többen között innen indult ki a Mohácsi busójárás legendája is. A busójárás mai napig fontos eleme a busók szigetből történő csónakos átkelése a Dunán. Közigazgatásilag Baranya-megyéhez, a Mohácsi járáshoz tartozunk, viszont a Duna, mint fizikai határ miatt a kapcsolataink inkább Bács-Kiskun megyével épültek ki. Valójában nem tudjuk a választ arra a kérdésre, hogy milyen szempontok alapján határozták meg egykor, hogy Baranya megyéhez tartozzunk és miért nem vették figyelembe a földrajzi adottságainkat a döntés során. Ez egy nagyon fontos kérdés településünk számára, amelyre a jövőben egy megfelelő megoldást kell találnunk.

– Egy ideje már felvállaltan is a Mi Hazánkat támogatja, hiszen belépett a pártba. Miért döntött így?

Egészen pontosan két éve vagyok a Mi Hazánk Mozgalom tagja. Számos okom volt és van arra, hogy támogassak egy hiteles, valóban Magyarország és a magyarok érdekeit képviselő politikai erőt.

Több szemszögből nézve látom azokat a  folyamatokat, amik a rendszerváltozás alatt, után és jelenleg is zajlanak, mivel településvezető, családi gazdálkodó és nem utolsó sorban családapa is vagyok! Úgy gondolom, hogy az elhazudott rendszerváltás után kialakított kétpólusú politika, a nyíltan globalista érdekeket képviselő balliberális oldal, valamint az álnemzeti köntösbe bújt, egyébként hasonló elvek alapján működő jobboldalt képviselő kormánypártok, az eltelt bő két évtized alatt teljesen bebizonyították, hogy alkalmatlanok arra a feladatra, hogy elhozzák Magyarország számára a jólétet, a stabilitást, a fejlődést és megőrizzék nemzeti értékeinket, identitásunkat. Azt a keresztény, konzervatív és nemzeti értékeinken alapuló politikát, amit én támogatni tudok, jelenleg csak a Mi Hazánk Mozgalom képviseli Magyarországon. Bár soha nem terveztem politikai szerepvállalást, mégis úgy hozta az élet, hogy a T*******i L****ó elnök úrral folytatott párbeszédek után elfogadtam a felajánlást és csatlakoztam a Mi Hazánk Mozgalomhoz. Úgy gondolom, hogy döntésem a hazámat, településemet és a családomat is szolgálja.

– A homorúdiak hogyan fogadták ezt?

Megoszlanak a vélemények, ami szerintem természetes is. Viszont egy beszédes adat, hogy a Baranya megye 3. számú választókerület (ahová Homorúd is tartozik) Mi Hazánkos jelöltje, Bernáth Csilla, aki a szavazatok 7,4%-át szerezte meg, az én településemen 14,91 %-os eredményt tudott elérni, annak ellenére, hogy a homorúdiak számára nem is volt ismert.

Ez a tény véleményem szerint jól mutatja, hogy az itt élő emberek többsége megértette, elfogadta és támogatja a döntésemet.

– Igen, és itt egy érdekesség, hiszen mint látjuk, ön Bács-Kiskun megye 6. számú választókerületében indult idén tavasszal az országgyűlési választásokon. Ez hogyan alakult így?

Említettem már, hogy a településünk földrajzi adottságaiból adódóan sok szállal kötődünk Bács-Kiskun megyéhez, ezen belül a Bajai járáshoz. Tehát az helyismeret és a kapcsolatok adottak voltak. Az elnökség részéről, Szabadi István pártigazgató úr tolmácsolásával jött a felkérés, hogy vállaljam a jelöltséget. Mivel azért léptem be a Mi Hazánk Mozgalomba, hogy szorgalmas, kitartó munkával, együtt építsük Magyarország jövőjét, ezért nem akartam kibújni a nekem szánt feladat alól és elvállaltam a jelöltséget.

– Mint arról értesültünk, augusztus 20-án Homorúd nemzeti családi napot tart, honnan jött az ötlet, korábban is tartottak már ilyen eseményeket?

A Mi Hazánk Mozgalom évről évre rendez augusztus 20-a alkalmával családi napot. Nálunk, Homorúdon hagyományosan egy kis műsorral, szentmisével és egy piknikkel szoktunk megemlékezni.

– Akkor a Mi Hazánkkal van összefüggésben, hogy most nagyobb rendezvény lesz?

Igen, az országgyűlési választások után egy parlamenti látogatás és megbeszélés alkalmával az elnökség tagjai azzal a meglepetéssel fogadtak, hogy úgy döntöttek, rendezzünk egy országosan meghirdetett nemzeti családi napot Homorúdon. Nagy örömmel fogadtam a hírt, hiszen egy ilyen volumenű rendezvény talán még nem is volt településünk életében.

– Látva a programokat, meglehetősen sokrétű. Ott lesz többek között Mi Hazánk elnöke is, de este például a retro disco is része a felhozatalnak. Tudatosan válogatták így össze a programokat?

A rendezvény műsorainak összeállításánál, a teljesség igénye nélkül a következő szempontokat vettük figyelembe: a programok széles társadalmi réteget szólítsanak meg, a műsorok által helyiek is sikerként éljék meg a rendezvényt, a fellépések valós értékeket közvetítsenek, tartalmazzanak helyi jellegzetességeket is,  megjelenjen bennük nemzeti identitásunk, a gyermekek számára is legyenek tartalmas programok, gondoljunk a messziről érkezőkre is.

A Mi Hazánk elnökét mindenképp szerettem volna felkérni egy beszélgetésre, előadásra, hiszen a mi környékünkön is nagy népszerűségnek örvend. Biztos vagyok abban, hogy a rendezvényen sem fog csalódást okozni és egy érdekes és beszélgetés izgalmas és érdekes témákat fog érinteni.

Szerintem egy színes, a felállított kritériumoknak megfelelő, mindenki számára tartalmas kikapcsolódást nyújtó esemény lesz az augusztus 20-i homorúdi családi nap.

– De úgy látom, nem is ér véget a program augusztus 20-án, folytatódik másnap is. Erről mit tudhatunk?

A rendezvényt országosan hirdetjük és reményeim szerint sokan el fognak látogatni hozzánk messzebbről is. Szerettünk volna egy sátorozási lehetőséggel kedvezni azoknak, is akik több órát töltenek majd utazással azért, hogy részt vehessenek az eseményen. Így nyugodtan szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak akár a hajnali órákig is.

Viszont, hogy az éjszaka fáradalmait megfelelően ki tudják pihenni, ezért az itt maradók és minden érdeklődő számára  augusztus 21-én szervezünk egy térítésmentesen igénybe vehető kirándulóhajózással egybekötött strandolást a Dunán.

Ezzel nem titkolt célom a helyi természeti értékek megismertetése a közönséggel és a dunai turizmus népszerűsítése.

(A Duna-Dráva Nemzeti Park látképe – csodalatosmagyarorszag.hu)

– Milyen terveket fogalmazott meg a jövőre nézve?

Nagyon sok tervem van és ezek kifejtése akár egy teljes interjút is igénybe venne, ezek közül néhányat megemlítenék. Talán a legfontosabb célom, mint elsősorban polgármesternek a településünk továbbfejlesztése. Ebben a tekintetben sokat léptünk előre az elmúlt időszakban, de még nagyon hosszú és kemény munkával teli út áll előttünk. Szívügyem a Mohácsi-sziget természeti értékei és vízgazdálkodása. Mindkét területen hatalmas szemlélet és koncepcióváltás szükséges annak érdekében, hogy meg tudjunk felelni a jelen kor és a jövő kihívásainak. Ennek kidolgozása egy jelentős feladat, amit nem kerülhetünk el. Családi gazdálkodóként folyamatosan igyekszem megvalósítani és népszerűsíteni az önellátást, mert vallom hogy ennek a jövőben kulcsfontosságú szerepe lesz.

Törekszem minden olyan feladatot és munkát szorgalmasan és becsülettel ellátni a Mi Hazánk Mozgalmon belül is, mellyel az elnökség megbíz és ami Magyarország és a magyarok érdekeit szolgálja, jövőjét építi, céljainkat előbbre viszi!

(A M Hazánk elnökének nevét természetesen a Facebookon tapasztalható példátlan cenzúra miatt voltunk kénytelenek kicsillagozni, máskülönben nem lehetne megosztani ott az interjút)

További híreink

Közel kétszáz lélegeztetőgép érkezik hazánkba

Dunai Tibor

Hétfőtől lehűlésre és havazásra is készülni kell

Szabó Norbert

Megérkezett Európába a koronavírus

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben