9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Idaho törvényhozói engedélyeznék a farkaspopuláció 90 százalékának kiirtását

Idaho törvényhozói elfogadták azt törvénytervezetet, amely engedélyezi a farkasok akár 90 százalékának kilövését az államban. Az állatvédők tiltakoznak – írta meg az MTI.

Az idahói képviselőház 58:11 arányban fogadta el a szenátusban a múlt héten átment tervezetet. A farmerek és állattenyésztők által támogatott dokumentum a napokban törvényerőre emelkedhet: Brad Little kormányzónak hat napja van, hogy aláírja vagy megvétózza.

A gazdálkodók szerint a farkasok megölik vagy elijesztik a juhokat, a szarvasmarhát és a többi haszonállatot. “Tönkreteszik a farmereket és a vadvilágot is”

– idézte a The New York Times Mark Harris szenátor beszédét.

Az idahói hal- és vadgazdálkodási hatóság 2002-ben készítette el a farkasvédelmi tervét, amelyben arra szólítják fel az államot, hogy legalább 150 egyedből álló farkaspopulációt tartson fenn. A populáció azóta tízszeresére, az utolsó számlálás szerint több mint 1500 egyedre nőtt.

Vadvédelmi csoportok arra kérték a kormányzót, hogy emeljen vétót.

“Dollármilliókat fognak közpénzből arra költeni, hogy kilőjék a farkasokat, ami végső soron azzal fenyeget, hogy visszakerüljenek a veszélyeztetett fajok vörös listájára, és szövetségi igazgatás alá vonják őket”
– írta a közleményében a három szervezet egyike (Western Watersheds Project) az állatvédők képviseletében.

A szürke farkasokat tavaly kivették az Egyesült Államok veszélyeztetett állatok védelméről szóló törvényének hatálya alól, mivel a populáció megerősödött, nincs szüksége a védelemre.

Little kormányzó az aláírással lehetővé teszi, hogy az állam a farkasok kilövésére szakembereket fizessen, ezenkívül vadászok is lelőhetik a farkasokat.

Fotó: John Fleisher

További híreink

Dunaújvárosban és Nagyvenyimben túrázott a tél első hétvégéjén a MÖM és a ‘Sereg

Faragó Dániel

Exkluzív: Toroczkai a koronavírusról és a ferdítésekről (videó)

Kiss Albert

Toroczkai László a végrehajtó maffia nyomában (videó)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen