18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek Kiemelt

Így ér össze a covid-koalíció gazdasági háttérhatalma Tolna megyében (1.rész)

A választások előtt néhány hónappal már világosan látszik, hogy a kötelező oltás erőltetésében a Fidesz és a balliberális tömb nagykoalíciót alkot. Érdemi különbség a “két” politika között nem fedezhető fel, ugyanakkor nem csupán a koronavírus miatti összefonódásnak vannak kézzel fogható jelei. Legújabb cikksorozatunkban háttérbeszélgetések alapján, exkluzív hangfelvételekkel mutatjuk be a két nagy politikai tömb korrupciós elemeket is felvonultató gazdasági összefonódását. 

Szekszárdon járunk. A város alapvetően fideszes, de legalábbis konzervatív beállítottságú település, ahol ciklusok óta a parlamenti képviselőt, a polgármestert és a közgyűlési többséget is a jelenlegi kormánypárt adta. A helyzet a 2019-es önkormányzati választás után változott meg, ahol a 14 fős közgyűlésben a baloldali erőket tömörítő Éljen Szekszárd politikusai 8 fővel többséget szereztek. A polgármesteri szék továbbra is a Fidesznél maradt.

A fidesz meggyengülése azt hozta magával, hogy az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiba való delegálásnál, az alpolgármesteri pozíciók és a különböző üzleti lehetőségek kiosztásánál már nem kizárólag csak ők rúgtak labdába. Osztozniuk kellett az ellenzékkel.

Információink szerint a Fidesz helyi erős embere hosszú-hosszú évekig Kapitány Zsolt volt, aki informátoraink meg nem erősített elmondása alapján egyaránt jó kapcsolatot ápol kétes alvilági figurákkal és a Fidesz legfelsőbb vezetéséhez tartozó politikusokkal is. Az ÉSZ- Éljen Szekszárd frakcióját Bomba Gábor vezeti, akiről még fogunk szót ejteni a későbbiekben.

Kapitány Zsolt fő profilja a Terra-Holding Kft-ben manifesztálódik, melynek tevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele. Kapitány most a Tolna megyei közgyűlés tagja, de korábban a közgyűlés alelnöke is volt. Sokan beszélik a városban, hogy legendásan jó kapcsolatot ápol(t) Süli János atombiztossal – olyannyira, hogy még a szekszárdi erőmű körüli zavaros telekbiznisz környékén is sikeresen tűnt fel.

Itt jön képbe az a Cseppkő Faktor Zrt, amely egy olyan területet vett meg, amit addig többszöri árverésen sem sikerült értékesíteni. Az adásvétel után meglepő módon iparterület lett az egykori húsüzemből, melyre alig néhány hónap elmúltával a paksi atomerőmű vetett szemet terjeszkedési céllal. A Cseppkő Faktort egyébként a vásárlás előtt néhány héttel hozták létre. A vezérigazgató nem más, mint Kapitány Zsolt. 

Kapitány Zsolt – jobb szélen.

“Nagyon nehéz lenne elmondani, hogy mivel foglalkozik. Rövidebb felsorolni, hogy mivel nem. Ez a faszi mindenben benne van, amiben pénz volt, van, vagy lesz”

– fogalmaz az egyik név nélküli beszélgetőpartnerünk. A helyiek körében az is kiverte a biztosítékot, hogy Kapitány úr látványos terjeszkedésbe kezdett Szekszárd rózsadombján – kényszertörlés alatt álló cégéből és megyei közgyűlési javadalmazásából egészen biztosan nem jutna ilyesmire.

A Kapitány-birodalom néhány eleme: 

Vélhetően ez a mentalitás az, ami még a Fidesz felsőbb köreiben is kiverte a biztosítékot, ez is eredményezhette Kapitány közgyűlési alelnöki székének felborítását. Ennek ellenére a politikus-vállalkozó jó ideig nem vette észre, hogy a selyemzsinór elküldetett számára. Fidesz közeli forrásaink azt erősítették meg, hogy Kapitány Zsolt emiatt került összetűzésbe a szintén fideszes polgármesterrel. Ács Rezső ugyanis a város gazdasági életének felépítésénél már nem számol a zavaros hátterű üzletemberrel.

A fideszesek közül eleve is sokan nézték gyanakodva a magát jobboldalinak és konzervatívnak beállító, szerencselovag-aurájú jövevényt főként azért, mert édesapja az előző rendszerben az állampártnak tevékenykedett.

Ugyanitt érdemes megjegyezni, hogy korántsem ő az egyetlen, pláne nem a legmagasabb rangú fideszes, akinek felmenőjéről, vagy épp saját magáról derül ki állambiztonsági múltja.

Az önkormányzati megrendelések, információk elmaradozása miatt Kapitány azt vette a fejébe, hogy megbuktatja Szekszárd polgármesterét. Ehhez a jelek szerint kitűnő szövetségest talált a már fentebb említett Bomba Gábor (ÉSZ) személyében.

Az alábbi hangfelvételen épp az hallható, ahogyan Bomba Gábor és Kapitány Zsolt közösen diskurálnak a polgármester félreállításáról.

A helyi és az országos médiában a két politikai tömb folyamatosan igyekszik a másik felet patás ördögnek beállítani. A konkrét esettől elvonatkoztatva is jól megfigyelhető, hogy amint pénzről, vagy hatalomról van szó már sem a választóknak tett ígéretek, jelszavak, vagy párttagkönyvek nem számítanak.

Szerksztőségünk birtokában több mint nyolc órányi hangfelvétel lapul. A hetente megjelenő többrészes cikksorozatunkhoz lefolytatott háttérbeszélgetések alapját a Tolna megyei város közéletét, politikáját és gazdaságát is jól ismerő forrásaink jelentik, ugyanakkor a polip csápjai jóval túlmutatnak Szekszárdon.

Folytatjuk…

További híreink

Felavatták Bush szobrát a budapesti Szabadság téren

Varga Lilla

Észak-Korea új, “szupernagy” rakéta-sorozatvetője

Joó György

A magyarok 4 százaléka dolgozott feketén tavaly

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen