17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Így (f)osztogat a szivárványkoalíció a DK fővárosában

A DK fővárosának minősülő Újbuda vezetése osztogatásba kezdett – önmaguk számára: 750 ezerről 1,7 millióra emelték az önkormányzati cégvezetők havi juttatását, a Göncz Árpád Alapítványnak is jutott 3 millió (pedig semmi köze Újbudához), miközben pl. az oltatlan óvónők fizetésének 40%-át megvonta a szivárványkoalíció azokban az esetekben, ha egyetlen kovidos gyereket is találnak a csoportban, hiszen betegállományba küldik az oltatlan óvónőket akkor is, ha negatív a tesztjük.

Idén nyomozást rendelt el a BRFK egy helyettes egészségügyi államtitkár korrupciós ügyében a Mi Hazánk Mozgalom feljelentése alapján, ugyanis mint azt közérdekű adatigényléssel feltártam, számtalan jogcímen 39 millió forintot vett fel 11 hónap alatt Kóti Tamás az újbudai önkormányzat egyik előző, tehát fideszes cégvezetőjeként, és a prémiumokkal való visszaélés folytatódik a szivárványkoalíció vezetése alatt is még több cégnél, hiszen két újat is alapítottak, immár 9 cégnél folyhat a prémiummutyi.

Hoffmann Tamás, Újbuda előző, fideszes polgármestere és bűntársa, Kóti Tamás. Bár Hoffmann-nak volt egy orvos alpolgármestere is, de valamiért az egészségügy volt az egyetlen terület, melyet magánál tartott polgármesterként…

A ciklusokon átívelő hűtlen kezelés miatt tett tavaly decemberi feljelentésem és bejelentésem ellenére felfelé buktatták a korrupt intézményvezetőt, Kóti Tamás január 1-től pikáns módon épp az egészségügyi gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár lett. Ez ellen hiába tiltakoztam, de utána a feljelentésem alapján kihallgatásra hívott engem a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés elleni Főosztálya, elrendelték a nyomozást, s a védhetetlen helyzetben február végén máris leváltották a helyettes államtitkári pozíciójáról. Az elszámoltatása azonban még várat magára.

Novák Előd közérdekű adatigényléssel, több száz oldalnyi felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet átnézve tárta fel a mutyikat.

Szerte az országban sajnos sokszor gyakorlat, hogy az önkormányzatok tulajdonában álló gazdasági társaságoknál az átláthatósággal szemben a látszólagos munkabér akár többszörösét fizetik ki különböző jogcímeken. A Mi Hazánk képviselőjeként közérdekű adatigényléssel fordultam az újbudai önkormányzati cégekhez, és több száz oldalnyi felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet is tanulmányozva több százmillió forintnyi olyan prémium kifizetését tártam fel, melyek valójában alapfeladataik voltak a cégvezetőknek.

Pl. az önkormányzat épületét üzemeltető cégnél néhány helyiség kifestéséért járt milliós prémium. Az egyik új vállalatvezető a 2019-es választás utáni hatalomátvételük után képes volt azt előterjeszteni prémiumfeladatként már arra a „nulladik” évére is a december 1-jétől hatályos megbízása után, hogy a cégvezetés átvétele, ez volna egy prémiumot érő „pluszfeladat”. Vagy említhetem az előző, Fidesz-érából a közpénzből fizetett Las Vegas-i útjairól elhíresült informatikai cégvezetőt (a helyi Habony Árpádot, aki az efféle utazásokra 25 millió forintot költött közpénzből), az ő milliós prémiummal díjazott feladatcélkitűzése az volt, hogy vegyen magának egy új céges autót.

Közérdekű adatigényléssel feltártam, hogy a legnépesebb kerület rendelőintézetének előző, tehát Fidesz-ciklusbeli vezetője, Kóti Tamás 39 millió forintot vett fel 11 hónap alatt 2019-ben, holott munkabére elvileg csak 750 ezer forint volt, de ennek végül több mint négyszeresét fizették ki neki átláthatatlanul. Prémium, természetbeni juttatás, SZÉP-kártya, iskolakezdési támogatás jogcímen, és végkielégítésként, mely ellen csak én tiltakoztam a képviselőtestületben, az összes többi párt megszavazta, pedig választási ciklusra szóló, határozott idejű megbízásnál nem járna végkielégítés. A cégvezető képes volt önmaga főnökeként szabadságmegváltásként is több milliót felvenni egy év alatt, pedig valójában sokat hiányozhatott, álláshalmozó volt: a szakrendelő főigazgatója a fizetése mellé önmagával „projektvezetésre” is szerződött 5 évre úgy, hogy a pofátlan szerződés későbbi felmondása esetén is ki kell fizetni a több mint tízmilliós megbízási díjat.

A DK polgármestere az átláthatóságot kijátszva gátlástalan cégvezetői prémiumokkal sunyin megtöbbszörözte a 750 ezres fizetésüket, pedig az önkormányzat testületi határozatai szerint: „Az ügyvezető feladatait munkaviszonyban látja el, munkabére bruttó 750.000.- Ft/hó.” Pont. Szó sem volt állandósult prémiumról, amely ellen a Mi Hazánk Mozgalom sokszor tiltakozott. Most pedig törvényesítik, sőt még tovább emelik vezetőik fizetését: az eddig papíron legalábbis 750 ezer forintról 1,7 millióra, ami éves szinten több mint húszmillió forint cégenként.

A fideszes bizottsági elnök titkosította az ellenszavazat nélküli mutyit az előző ciklusban.
Több mint százmillió forint prémium egyetlen cégvezetőnek. A cégek számát pedig tovább növelte a szivárványkoalíció…
Ebben még az önkormányzati cég által fizetendő járulékok nincsenek is benne.

Egyetlen cég felügyelőbizottsága nem támogatta csak a fizetést eddig megduplázó prémium kifizetését: amelynek felügyelőbizottsági tagja lehetek, ahol az ellenőrző testületet így meg tudtam győzni erről, azonban az önkormányzat politikusai végül egyhangúan felülbírálták a döntést, s kifizették mégis a milliókat.

A DK polgármestere az átláthatóságot kijátszva a gátlástalan cégvezetői prémiumokkal sunyin megtöbbszörözte a 750 ezres fizetésüket, pedig az önkormányzat testületi határozata szerint nincs további juttatás

A Mi Hazánk Mozgalom tehát egyedül maradt, de követeljük ezután is a korrupt prémiummutyik megszüntetését, szerte az országban

-szögezi le Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, újbudai önkormányzati képviselő.

További híreink

Végrehajtási és behajtási moratórium bevezetését szorgalmazza a Mi Hazánk

Varga Lilla

Speciális ösztöndíj keretében tanult Magyarországon a zuglói késelő

Irányi Dániel

Márki-Zay szerint a Fidesz is őket igazolja

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen