28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

India és Pakisztán újra egymást lövi

Négy pakisztáni civil meghalt, többen megsebesültek, amikor indiai katonák a kasmíri határrégióban található falvakat vettek tűz alá – közölte csütörtökön a pakisztáni hadsereg.

Az indiai hadsereg nehéztüzérségi fegyverekkel lőtt katonai ellenőrzőpontokat és lakott területeket. A pakisztáni katonaság válaszolt az atrocitásokra – áll a közleményben. Az incidensre a Kasmír indiai és pakisztáni részét elválasztó határvonal környékén került sor. Bár Iszlámábád és Újdelhi Kasmírban tűzszünetet kötött, ezt mindkét fél rendszeresen megszegi. A térségben jelentősen fokozódott a feszültség azóta, hogy India tavaly augusztusban megnyirbálta Kasmír általa ellenőrzött részének autonómiáját.

A két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza. A vitatott hovatartozású Kasmíron India, Pakisztán és kisebb részben Kína osztozik.

A napokban legalább húsz indiai katona vesztette életét egy kínai katonákkal lezajlott összecsapásban a kasmíri Ladakban. A súlyos összetűzésre Kína szerint azután került sor, hogy az indiai határőrök kétszer is illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a kínai katonákat.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína csaknem egy Magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, ezért Indiához kell tartoznia.

Forrás: MTI, Fotó: Pacific Standard

További híreink

Csoportos nemierőszak vádjával elítélték a Milan és a Real Madrid korábbi játékosát

Irányi Dániel

A Mi Hazánk Ifjai felajánlása a Népegészségügyi Központnak

Dunai Tibor

A szíriai hadsereg újabb területeket vett vissza

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben