11.5 C
Budapest
2021. szeptember 20., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Inkább dögöljenek meg? – így tisztogat Gyurcsány embere a fővárosban

Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti programjában még Budapesti Állatvédelmi chartát hirdetett, hogy segítse az emberek és az állatok harmonikus együttélését, most a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) vezetője, Handl Tamás – Gyurcsány Ferenc egykori testőre, akit Karácsony nevezett ki még 2019. novemberében – most indoklás nélkül utasított vissza egy több millió forintos támogatást, amelyet az Illatos úti ebtelep állataira költhettek volna.

2019. júniusában Karácsony Gergely, akkor még a baloldal közös főpolgármester-jelöltjeként Kunhalmi Ágnessel, az MSZP országos választmányi elnökével közös sajtótájékoztatón állatvédelmi chartát hirdetett, azt állította megválasztása esetén kiemelt figyelmet fordít majd az állatokra, a fővárosban kezdeményezni fogja többek közt új, korszerű állatmenhelyek létrehozását, sőt életre hívják az állatvédelmi ombudsman intézményét.

Az ígéretekből azóta sem lett semmi, viszont miután megnyerte a választást sietve leváltotta a FÖRI akkori vezetőjét, és beültette Gyurcsány bizalmi emberét Handl Tamást. A FÖRI-hez tartozó ebteleptől többen is távoztak, majd Handl egyoldalúan felmondta az ebtelepet hosszú évek óta támogató, az állatokra évente több milliót költő Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Közhasznú Alapítvánnyal (DOKTA) kötött szerződést is. Indoklás nem volt, az alapítványnak az lehet a bűne Handl szemében, hogy hét évvel ezelőtt többek közt a jelenleg területi közigazgatásért felelős államtitkárként dolgozó, dr. György István, és a FÖRI akkori vezetője, dr. Pető György hívta életre azzal a céllal, hogy örökbefogadó akciók szervezésével, pénzadományok gyűjtésével segítsék az Illatos úti ebtelep munkáját. 

Alább a DOKTA teljes közleménye:

A FÖRI nem kér az Illatos úti telepre szánt további támogatásunkból

Megdöbbenve és szomorúan tájékoztatjuk kedves partnereinket, támogatóinkat, önkénteseinket és követőinket, hogy az általunk több mint négy éve aktívan, céltevékenyégként segített Illatos úti gyepmesteri telep működtetője, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság – amelynek új vezetősége 2019 őszén vette át a fővárosi szervezet irányítását – nem kér a Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Közhasznú Alapítvány további támogatásából.

A FÖRI nem régiben minden előzmény és indoklás nélkül felmondta a DOKTÁ-val korábban kötött együttműködési megállapodást, majd annak felbontására hivatkozva arról tájékoztatott, hogy nem fogadják el az általunk felajánlott közel 4 millió forintnyi támogatást, amelyet az ez évre már meglévő forrásainkból biztosítanánk az eddigiekhez hasonlóan, a telep állatainak ellátása, gyógyítása, életkörülményeinek javítása érdekében. Ahogy levelében az igazgató írja: „a DOKTA Alapítvány által nyert pályázati erőforrások, adományok és az 1%-os felajánlások bármilyen formában történő elfogadását etikátlannak tartanám”.

A DOKTA 2016 óta összesen több mint 11 millió forintnyi eszközzel és szolgáltatás vásárlásával (főként állatorvosi műszerekkel, gyógyszerrel, gyógytáppal, laborvizsgálatokkal és tesztekkel) támogatta a FÖRI Illatos úti telepét, a legutóbb néhány hónappal ezelőtt vásároltunk 1,8 millió Ft értékben macskaketrec kombinációt, amellyel a telepen lecserélhették az ősrégi, siralmas állapotú, szűk ketreceket, jóval kényelmesebb és biztonságosabb körülményeket biztosítva a macskáknak. Emellett az elmúlt három évben a telep állatai érdekében megrendeztük a közel ezer fős Örökbefogadott Állatok Napját, amelynek szervezését és a lebonyolítás teljes költségét 2017 óta a FÖRI-től vállaltuk át. (A rendezvény célja az örökbefogadás ösztönzése és a felelős állattartásra nevelés volt.) A telep egy másik, hosszú évek óta megoldatlan problémáját enyhítendő, elindítottunk egy rehabilitációs mintaprojektet, szakemberek bevonásával, melynek során – magyarországi gyepmesteri telepen egyedülállóként – elindulhatott a problémás állatok rehabilitálása. (Az együttműködés felmondásával ezt is ellehetetlenítették.)

A DOKTA 2013-ban azért alakult, hogy segítse a mindig szűkös önkormányzati költségvetésből gazdálkodó telepet, azt mind szakmailag, mind anyagilag támogassa, és elősegítse az oda kerülő állatok minél magasabb színvonalú ellátását, gyógyítást, örökbe adását. Mindezt éveken át úgy tettük, hogy forrásainkat teljes mértékben, és kizárólag a FÖRI Állategészségügyi Szolgálata igényei alapján, velük egyeztetve költöttük el.

Az idei évre felajánlott támogatás egyik alapjául szolgáló pályázatot is a FÖRI Állategészségügyi Szolgálatával állítottuk össze korábban, így nyertünk pénzt tesztekre, laborvizsgálatokra és további műszerekre, amelyeket a mostani vezetőség visszautasít, ellehetetlenítve ezzel a működésünket. És ellehetetlenítve azt, hogy a szerzett – pályázati, 1%-os felajánlásokból és más adományokból származó – forrásainkat a céljainknak, a jogszabályoknak, az állami pályázatban foglaltaknak, valamint a tisztességnek és jó erkölcsnek megfelelően költsük el és számoljuk el.

Az önkormányzati szervezet az alapfeladatait ellátta, ellátja ugyan, de milyen színvonalon? Az utóbbi években – más civil szervezetek támogatása mellett – nekünk köszönhető, hogy a diagnosztizáláshoz nélkülözhetetlen laborvizsgálatokat folyamatosan el tudták végeztetni, hogy a beteg állatok gyógytápokat kaphattak a normál helyett, hogy a bekerülő állatokat szűrni tudták különböző betegségekre, és hogy a műtőben egyáltalán van működő ultrahang, altatógép, műtéti őrző monitor, vér- és vizeletcentrifuga, röntgenfelszerelés, infúziós állvány, hematológiai laborautomata, műtőasztal és még sok minden egyéb.

Értetlenül állunk a történtek előtt. Egyelőre annyit ígérhetünk, valamiképp megtaláljuk a módját, hogy az Önök által felajánlott 1%-ok és más támogatások célba jussanak, és a felajánlásoknak megfelelően költsük el azokat.

Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Közhasznú Alapítvány

További híreink

Visszaélnek a járványügyi helyzettel: egészségügyi maszkban loptak

Kemény János

Megsértődött a buszsofőr, bosszúból meghalt 21 ember

Kiss Albert

Társadalmi terrorszervezetek

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen