9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Tudomány

Ismét a saját kiszivárgott anyaguk miatt magyarázkodik Márki-Zay

A baloldali összefogásnak még a saját maguk számára készült felmérésekkel sincs szerencséje, az előző után most újabb anyag került nyilvánosságra, ami a közös miniszterelnök-jelölt baklövéseit taglalja.

Az Új politikát igényel az ország – A választási győzelem és az új polgári párt projekt címet viselő anyag Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének ad tanácsokat arra vonatkozólag, hogy a jelenlegi politikai helyzetben mit kellene csinálnia.

Az elemzés szerint az ellenzéki szavazók közül sokan nem hisznek abban, hogy a Fidesz legyőzhető, az előválasztás utáni várt ellenzéki előretörést pedig megakadt.

Az anyag szerint az előválasztáson győztes Márki-Zay Péternek a helyzettel való őszinte és azonnali szembenézésre van szüksége –írja az index.

A helyzeten pedig a miniszterelnök-jelölt is rontott azzal, hogy olyan nyilatkozatokat tett, amelyek az ellenzék győzelmébe vetett hitet gyengítik. A szakértők szerint a választási csalásokról, az ellenzéki árulókról, a tervezett saját pártról, valamint a hetedik frakcióról szóló nyilatkozatok mind ezt okozzák.

Az ellenzéki szereplők belső ellentéteikről, problémáikról és a kampányukról beszélnek a tényleges kampányolás helyett. Kitérnek az okokra is: az ellenzéki pártok számára ugyanis nem úgy alakult az előválasztás, ahogy akarták. Nem fogadták el Márki-Zay Pétert közös miniszterelnök-jelöltként. Sokkal nyíltabban politizáltak ellene, mint várható volt, ez pedig azt mutatja a választók számára, hogy nem lesznek képesek közösen kormányozni sem.

A szakértők úgy vélik, hogy az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje maga is sokat hibázott eddig a kampányában. Nem közös jelöltként, az első számú ellenzéki politikusként lépett fel az előválasztás után, hanem a saját párt és frakció követelésével a hat pártelnök mellett csupán egy hetedikként pozicionálta magát, amivel leértékelte a saját szerepét.

A saját párt és frakció követelése ráadásul azért is hibás elképzelés, mert a Márki-Zay Péter által megnevezett politikusok (Pálinkás József, Gémesi György stb.) valójában nem kaptak semmiféle felhatalmazást az előválasztáson. Ráadásul maga Márki-Zay sem egy saját pártra kapta a felhatalmazást a választóktól, hanem éppen a pártokon kívülisége miatt választották meg őt a közös kormányfőjelöltnek.

Márki-Zay Péter kampányának hibájaként róják fel azt is, hogy az feleslegesen egyszemélyes: elmagányosít, és csökkenti a kormányzóképesség érzetét. Ráadásul nem látszik a miniszterelnök-jelölt kompromisszumképessége. Ha ezt most nem látják a választók, joggal merül fel a kérdés bennük, hogyan akar kormányozni majd hat másik párttal közösen.

Szintén hibaként említik, hogy a miniszterelnök-jelölt politikai elemzőként lép fel ahelyett, hogy politikai vezető lenne. Példaként a koronavírusban meghalt fideszes nyugdíjasok esetét hozzák fel- írja az index

A nyilvánossára került kritikákra Márki-Zay ismételten azt reagálta, hogy azt sem tudja, hogy mi ez az anyag és nem is meri az elemzést. 

“Naponta több ilyen jó szándékú tanácsot, elemzést, véleményt kapunk. Sajnos nem jut időm mindegyiket elolvasni, de könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy valakik nekünk készítették. Mi biztosan nem rendeltünk ilyen elemzést” -nyilatkozta.

További híreink

Levette az LMBTQ-zászlót, ezért rabosították Novák Elődöt

Gabay Dorka

Niedermüller Péter akár 700-800 forintos parkolási díjat sem tart elképzelhetetlennek

Irányi Dániel

Olasz, kábítószeres graffitis fújta össze az Erzsébet híd lábát

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen