21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt Tudomány

Ismét aggódik Szlávik- majomhimlő közeleg

Szlávik János nevét a koronavírus ideje alatt az egész ország megismerhette, a szakértő ezúttal egy újabb világpusztító betegség miatt aggódik.

Ez nem más, mint a

majomhimlő.

Szlávik szerint a sima, hétköznapi aggódáson túlmutató félelem azért indokolt, mert a majomhimlős betegek többsége nem Afrikába utazva kapta el a vírust, ahol nagyon-nagyon sok majom él.

A betegséget május eleji megjelenése óta (Nigéria) már Bécsben is beazonosították.

Szlávik János hangsúlyozta, hogy a majomhimlőt a 2000-es években több alkalommal is behurcolták Európába és az Egyesült Államokba. A betegek még a lappangási fázisban utaztak haza, de hazaérkezésük után másnak nem adták át a fertőzést.

Szlávik hozzátette, hogy a mostani páciensek közül csak egyről lehet biztosan tudni, hogy járt Afrikában, és ez bizony baj.

A tudósok attól tartanak, hogy a vírus mutálódott, emiatt sokkal gyorsabb a terjedési sebessége.

Szlávik megemlékezett arról a fontosnak látszó tényről is, hogy a vírust elkapó beteg többsége homoszexuális.

Az infektológus főorvos azt is elmondta, hogy a majomhimlő – a feketehimlőhöz hasonlóan – egy hosszú, akár 21 napos lappangási idővel kezdődik, és ezt követik a tünetek (láz, izomfájdalom, fejfájás, hátfájás, kimerültség). Különbség a fektehimlőhöz képest, hogy ennél a betegségnél a nyirokcsomó is megduzzad, valamint bárányhimlőszerű kiütések jelentkeznek először az arcon, majd az egész testen is. A kiütésekből hólyagok lesznek, amelyek elgennyesednek, végül kipukkadnak.

Ez elég riasztóan hangzik, de a nyugat-afrikai majomhimlő halálozási aránya viszonylag alacsony, százból egy eset, míg a kongói majomhimlőé egy a tízhez. Jelenlegi tudásunk szerint a most terjedő törzs a nyugat-afrikai majomhimlőhöz kapcsolódik, tehát enyhébb lefolyású

– mondta Szlávik.

További híreink

Toroczkai László az abortuszkérdésről (videó)

Faragó Dániel

Több mint egy hete nincs új fertőzés egy németországi tartományban

Szabó Norbert

Új országegyesítési minisztert nevezett ki a dél-koreai elnök

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen