16.2 C
Budapest
2021. október 22., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Ismét egy techóriás javára ítélt az Európai Unió Bírósága

Az Európai Unió Bírósága szerint nem minősül jogellenes állami támogatásnak, hogy Luxemburg engedélyezte az Amazon számára, hogy adómentesen csoportosítson át tőkét a cégcsoporton belül. 

Ítéletében az Európai Bíróság a világ egyik legnagyobb techcégének javára ítélve kimondta, hogy az Európai Bizottság jogellenesen minősítette illegális állami támogatásnak a luxemburgi kormány és az Amazon (pontosabban az Amazon EU, továbbá az Amazon Europe Holding Technologies) között köttetett adóalkut – foglalta össze a Mandiner.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos korábban azzal vádolta meg az amerikai kereskedelmi óriást, hogy

az illegális alkut kötött a luxemburgi miniállam kormányával, így sokkal kevesebb adót fizet, mint a versenytársai.

Ennek okán az EB felszólította az Amazont, fizessen meg a nagyjából 250 millió eurót Luxemburg számára. Az összeget a szokásos piaci ár elve alapján állapították meg.

A szokásos piaci ár az az ár, amelyet egyébként egymástól független gazdálkodók egymás között, hasonló körülmények között megállapított feltételekre tekintettel szoktak megállapítani.

A Bizottság érvelésében jogellenes adókönnyítésnek minősítette a luxemburgi nagyhercegség azon döntését, melyben lehetővé tette az Amazon számára, hogy 2006 májusa és 2014 júniusa között adózatlanul csoportosítson át tőkét az Amazon Europe Holding Technologies és az Amazon EU között.

Ezzel a techóriás a profitja háromnegyedét adómentesen transzferálhatta.

A Bíróság szerint azonban a Bizottság nem tudta bizonyítani, hogy ezzel a kedvezménnyel “valójában jogellenes adókönnyítés valósult meg”.

“Az Európai Bizottság döntését teljes egészében meg kell semmisíteni”

– áll az ítéletben.

Az Amazon és lobbistái üdvözölte a döntést, valamint örömét fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bíróság mindezt nyilvánvalóvá tette, és hogy a cég a továbbiakban a fogyasztói igények kielégítésére összpontosíthat.

A Bíróság tavaly az Apple javára is kedvezően döntött. Őket az Európai Bizottság kötelezte arra még 2016-ban, hogy fizessenek meg 13 milliárd eurót Írország részére. A Bíróság ezt az ítéletet is megsemmisítette.

Fotó: qz.com

További híreink

Hetente több millió ember tesztelését tervezi a német kormány

Szabó Norbert

Kimentett két nőt a tengerből az épp interjút adó portugál elnök (videóval)

Irányi Dániel

Nem akarja lezárni a találkozási gócpont gyanús Városligetet az MSZP-s zuglói polgármester

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen