11.2 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Itt a koronavírus mutánsának mutánsa, nyitás maximum június közepén indokolt Rusvai szerint

A magas átoltottsággal bíró országok példája jelenleg azt mutatja, hogy ha itthon is a jelenlegi ütemben folytatódik az oltakozás, és nem jön egy újabb agresszív mutáns, akkor elkerülhetjük a pandémia negyedik hullámát Magyarországon. A virológus bízik a maszkmentes nyárban is – összegezte Rusvai Miklós M1-en elmondott szavait az Infostart.

Miközben korábban rendre azt ígérték nekünk, a maszkviseléssel, a lezárásokkal és a korlátozások betartásával elkerülhetjük a koronavírus második, majd később harmadik hullámát, mostanra ott tartunk, hogy vezetőink is elismerték, ezek lényegében nem sokat értek a vírus “legyőzése” érdekében. De ne csüggedjünk, mert itt a csodaszer: a vakcina. Ha mindenki oltakozik, akkor “elkerülhető a negyedik hullám” – ígérik ezúttal.

Rusvai Miklós virológus, a Magyar Tudományos Akadémia professzora elmondta, a “mutáns mutánsa” noha “jóval fertőzőképesebb”, mint a korábbi verziók, azonban az oltás ellene ugyan olyan effektív, így nincs más lehetőség, mint mindenkinek tolongani a vakcinákért. Úgy véli, Magyarországon is ez az egyetlen kiút: “oldani, oltani, oltani!”

Az új variánsok miatt immáron legalább 80 százalékos nyájimmunitásra van szükség.

Ennek fényében a virológus úgy látja, hogy

május végére, június elejére lehet túl az ország a harmadik hullámon, reméli, hogy június közepén fel lehet oldani a korlátozásokat.

Persze csak ha nem tűnik fel egy újabb “mutáns” a semmiből, ami megint “két héttel” kitolná a korlátozásokat.

Kiemelt képünkön Rusvai Miklós, forrás: Pesti József/Szoljon.hu

További híreink

Dániában átfogó megállapodás született a korlátozások enyhítéséről

Kemény János

Bezuhant a CNN nézettsége: az amerikaiak többsége szerint az újságírók az új elnök “zsebében vannak”

Irányi Dániel

Novák Előd: Minden magyar felelős minden magyarért

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben