19.3 C
Budapest
2022. augusztus 14., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

Itt a vége: csak magánszemélyeknek számlázhatnak a KATA szerint adózó vállalkozók

A Pénzügyminisztérium közleményéből az derül ki, hogy a kormány már be is nyújtotta az új kata törvényt méghozzá doktor Semjén Zsolt előterjesztésében.

Ellentétben az eredeti ígéretekkel még idén szeptemberben jöhetnek a szigorított feltételek

A legfontosabb változás, hogy innentől kezdve a kata szerint adózó vállalkozók már csak magánszemélyeknek végezhetnek szolgáltatást, vagy adhatnak el terméket. Változás még, hogy az éves értékhatár 18 millióra emelkedik. Ez utóbbi azért érdekes, mert életszerűtlen, hogy túl sok olyan “katás” vállalkozó lenne, akinek ennyi bevétele származna tisztán magánszemélyektől. Azok a vállalkozások pedig, akik magánszemélyektől tettek szert bevételekre (pl: szolárium, fogorvos, csontkovács stb.) eddig sem tudták kihasználni a kata előnyeit, mert jóval az értékhatár fölötti bevételeket realizáltak. Számukra a növekvő szolgáltatási díjak mellett a 12-ről 18 millióra emelt értékhatár sem fogja azt jelenteni, hogy adónemet tudnak váltani.

Az Országgyűlés abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés
záloga és egyben a társadalmi jólét forrása az értékteremtő munka, ugyanakkor elismerve annak
fontosságát, hogy indokolt a legkisebb gazdasági teljesítményű, saját termékeikkel,
szolgáltatásaikkal közvetlenül a lakosságot kiszolgáló egyéni vállalkozások adózási feltételeinek
javítása az igazságos közteherviselés követelményeinek megfelelően, a következő törvényt alkotja: – szerepel a tervezet bevezetőjében. A 22 oldalas beadványban többször is utalást tesznek rá, hogy erre a szigorításra azért van szükség, mert a munkáltatók kata adózóént “foglalkoztatják” a munkavállalóikat, ezzel megkárosítva az államkasszát.

Kettőn állt a vásár

Túlzott gazdasági összefüggésekbe nem érdemes belebonyolódni, de a fentiekben van igazság, hiszen a kata nagyon jó lehetőséget biztosított arra ,hogy a munkahelyek elkerüljék a brutálisan magas járulékok megfizetését. Számos dolgozó így még fizetésemelést is kapott (borítékban). A megoldást túlzottan éljenezni kár, de fontos megjegyezni, hogy az idáig érvényes szabályokat is a Fidesz-kormány hozta. Azt komolyan senki nem gondolhatta, hogy a megfelelő előzetes felméréseket, hatástanulmányokat anno nem végezték el.

Nem csak hagyták, de akarták is

A munkaalapú társadalom jelszó mellé oda kell tenni, hogy a munkabért terhelő járulékokat is az Orbán kormányok tették olyan magasra (összesen majdnem 30%), hogy az a munkáltató és a munkaadó részéről is kiáltott egy “másik megoldás” iránt. A gazdasági növekedés biztosítása és a bérfeszültség elkerülése miatt ezt a másik megoldást éppen az Orbán-kormány adta, amikor a most kukába vágott feltételeket megszabta. Pontosan tudták, hogy hogyan fog erre a reagálni a munkáltató és a munkavállaló. Sőt. A kabinetek még érzékelhetően félre is néztek, nem foglalkoztak a napnál is világosabb visszaélésekkel.

Nincs szakmai konszenzus

 Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának elnöke korábban elképesztőnek nevezte, hogy “azért kell belenyúlni egy hosszú ideje jól működő rendszerbe, mert az az előzetes várakozásoknál is sikeresebb”, hiszen 460 ezren adóznak a kata szabályai szerint, közöttük 426 ezer egyéni vállalkozó, ami azt jelenti, hogy legalább 1,6 millió ember megélhetéséhez járul hozzá ez a kedvezményes és egyszerű adózási forma.

Apáti István szorgalmazta, hogy a kata éves bevételi határát a jelenlegi 12-ről emeljék 24 millió forintra, az ugyanazon kifizetőtől származó jövedelem értékhatára pedig emelkedjen háromról hatmillió forintra, az utóbbi fölötti összeg pedig ne 40, hanem 15 százalékkal adózzon. Hozzátette, az átalányadó emelését csak akkor tartják elfogadhatónak, ha a növekményt a vállalkozók nyugdíj-előtakarékosságára fordíthatják az érintettek.

Jelezte: a tevékenységi körök esetében csak a feltétlenül szükséges szigorítást tudják támogatni, példaként említve, hogy a lakásbérbeadást nem feltétlenül szükséges a kata szabályai szerint adóztatni.

A Mi Hazánk képviselője azt is szorgalmazta, hogy a katás vállalkozók jeleníthessék meg kiadásaikkal szemben költségeiket.

A második világháború óta nem látott nehéz idők köszöntenek a magyar társadalomra, azon belül a vállalkozókra, azon belül a katás vállalkozókra is, éppen ezért nem szabad elaprózni a bevételi határ megemelését – érvelt Apáti István.

A Mi Hazánk országgyűlési képviselőcsoportja nem támogatja a KATÁ-s adózókra vonatkozó, rendkívül rossz irányú és alacsony színvonalú indítványt, amelynek lényege, hogy idén szeptember elsejétől kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozók csak magánszemélyek részére nyújthatnak szolgáltatást vagy adhatnak el terméket. Megszűnik a betéti társaságok kedvezményes adózása, megszűnik a mellékállásban történő KATÁ-zás és eltörli a kormány annak lehetőségét, hogy a KATÁ-s vállalkozók gazdasági társaságoknak vagy állami- és önkormányzati szerveknek végezzenek tevékenységet.

Most 460 ezer KATÁ-s vállalkozó tevékenykedik, ebből 108 ezren mellékállásban. Így szeptember elsejétől több százezer magyar család napi megélhetése kerül veszélybe. A Mi Hazánk szerint az igazi megoldás a tevékenységi körök felülvizsgálata és a feltétlenül szükséges, kisebb mértékű szűkítése lett volna, hiszen így csak azok a tevékenységi körök kerültek volna ki, amelyeknél valóban nem feltétlenül indokolt ez az adózási forma (pl. lakás bérbeadás). Így azonban a fürdővízzel együtt a gyermeket is kiöntötték. Szomorú, hogy egy ekkora minisztériumi apparátus nem volt hajlandó tevékenységi körök szerint felülvizsgálni a lehetőségeket, hanem inkább egy totális megoldást választott.

A Mi Hazánk fájdalmasnak tartja, hogy szeptember elsejével véget ér egy igazi sikertörténet és meggyőződésünk, hogy a korábbiakhoz képest jóval kevesebb bevétel fog származni ebből az adónemből, így a költségvetés helyzete nem javulni fog, hanem romlani. Úgy látszik, hogy a hazug propagandával ellentétben mégis a magyar emberekkel, jelen esetben a KATÁ-s vállalkozókkal fizettetik meg a háború és választási kampány árát – teszi hozzá közleményében dr. Apáti István, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának elnöke, a Mi Hazánk alelnöke.

(MTI nyomán)

További híreink

Értékesítési elvárások helyett új érdekképviseleti alapokat akar a Mi Hazánk a postásoknak

Kemény János

Az amerikai képviselőház megszavazta a konföderációs szobrok eltávolítását a kongresszus díszcsarnokából

Szabó Norbert

További szankciók bevezetésére szólított fel az ukrán külügyi szóvivő

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben