19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

Iványi Gábornak hiányzik Göncz Árpád

„Nagyon hiányzik Göncz Árpád” – mondta Iványi Gábor lelkész a Magyar Köztársaság első elnökének emléktáblájánál tartott megemlékezésen. Iványi Gábor szerint: köztársasági elnökké választásakor Göncz Árpád arról beszélt, hogy a legvédtelenebbeket kívánja szolgálni. Köztársasági elnökként Göncz Árpád tíz éven át vezette a politikusok népszerűségi listáját. Hitt a média sokszínűségében és szabadságában. A 80-as években a demokratikus ellenzék tagjaként pedig arról beszélt: ha szükség lesz valakire, aki szót ért a kommunistákkal és a népiekkel is, ő ott lesz. (Iványi Gábor volt szdsz-es képviselő a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője. Ő keresztelte meg Orbán Viktor két gyermekét Ráhelt és Gáspárt.)

Göncz Árpád 98 évvel ezelőtt, ezen a napon, 1922. február 10-én született és 2015-ben hunyt el. 1990-től két cikluson át, tíz évig volt a Magyar Köztársaság elnöke. 1956-os tevékenységéért életfogytiglanra ítélték, 1963-ban szabadult a börtönből. Író és műfordító volt, többi között Tolkien A Gyűrűk Ura című művét fordította magyarra. A hétfői megemlékezést ifjabb Bibó István nyitotta meg. A néhány tucatnyi résztvevő között volt Göncz Árpád lánya, Göncz Kinga volt miniszter, Kuncze Gábor és Balázs Péter volt miniszter, Varju László DK-s országgyűlési képviselő, Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke, Bősz Anett országgyűlési képviselő, a Magyar Liberális Párt elnöke és Demszky Gábor volt főpolgármester. A Göncz Árpád Alapítvány által szervezett megemlékezésen a Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat nevében megkoszorúzták Göncz Árpád emléktábláját.

Forrás: MTI

További híreink

Az észak-koreaiak zöme semmit sem tud a Kim Dzsong Un körüli találgatásokról

Dunai Tibor

“Minden oké”- fel sem merült a baloldali pártok elnökeinek lemondása

Faragó Dániel

10 éve hunyt el Bujtor István

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben