28 C
Budapest
2022. augusztus 15., hétfő
Magyar Jelen
HírekKörnyezetvédelem

Izland kitiltja a luxushajókat

A hajókból származó korom a gleccserek olvadását is felgyorsítja…

Katasztrofális hatással vannak az élővilágra a hatalmas tengerjáró hajók, ezért Izland egyszerűen kitiltja őket. Bár a sziget kifejezetten vonzó célpont a luxus utakon résztvevők számára, ezentúl le kell mondani arról, hogy valaki így érkezzen Izlandra.

Nem is várnak sokat a szigorítás bevezetésével: 2020. január 1-től minden erősen szennyező nehézüzemű vízi járművet kitiltanak felségvizeikről, ez alól kivételt csak azok a hajók képeznek majd, melyeknél a gázolaj kéntartalma nem haladja meg a 0,1 százalékot. Ez a szám jelenleg 3 és fél százalék, tehát a 35-szöröse. A hajók által használt nehézolaj minden más üzemanyagnál szennyezőbb. Az égés során felszabaduló korom nemcsak az egészségre káros, hanem a gleccserek olvadását is felgyorsítja, írja az euronews.com.

A környezetvédelmi miniszter ezen a héten akarja elfogadtatni a szabályozást, melynek köszönhetően Izland lesz az első olyan állam, aki ennyire szigorú tilalmat vezet be. Korlátozások már most is léteznek, de csak regionális szinten, például a norvég fjordokon.

“Megfelelő tisztítással természetesen továbbra is lehet dízelolajat használni, amíg ezt más energiaforrásra nem tudják lecserélni, de fontos tudni, hogy a nehézolaj a legszennyezőbb üzemanyag és mielőbb meg kellene tőle szabadulnunk” – mondta az izlandi környezetvédelmi miniszter, Gudmundur Ingi Gudbrandsson.

További híreink

A Győrben késelő diák édesapja meglátogatta a kórházban a megkéselt tanárnőt

Irányi Dániel

Oltatlansági pótdíjat kell fizetniük az alkalmazottaknak

Faragó Dániel

Újabb önkormányzati képviselővel gyarapodik a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben