13.6 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Izsák Balázs : Románia képviselői hagyják abba az ellenségeskedést

A folyamatos ellenségeskedéssel való felhagyásra kéri Románia képviselőit Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke abból az alkalomból, hogy az Európai Törvényszék csütörtökön tárgyalja Románia Európai Bizottság (EB) elleni keresetét a nemzeti régiók polgári kezdeményezése ügyében.

Közleményében Izsák Balázs felidézte: Románia 2019. július 8-án keresetet nyújtott be az Európai Unió Törvényszékéhez, azt kérve, hogy semmisítse meg a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló EB-határozatot.

Az ügy tárgyalására azt követően kerül sor, hogy a Székely Nemzeti Tanács és partnerei időközben több mint 1,4 millió aláírást gyűjtöttek össze a kezdeményezés támogatására, és a megkövetelt hét ország helyett tízben támogatták a szükségesnél többen a kezdeményezést. Az aláírásgyűjtés május 7-én zárul.

“Sajnálattal állapítjuk meg, hogy Románia változatlanul szembemegy az Európai Unió alapvető értékeivel, és a vesztes perek sorozatából sem képes tanulni”

– fogalmazott Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke úgy vélte: Románia tekintélyének árt “újra és újra nekiugrani a szerződésekben rögzített alapvető értékeknek”. Megjegyezte: ez káros az ország gazdaságának is, hiszen

a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés szervezői nemcsak a Románia területén lévő nemzeti régióknak akarnak hasznot hajtani, hanem velük együtt az országnak is.

“Mi változatlanul bízunk a közösségi jog és az unió joggyakorlatának stabilitásában, és arra ösztönözzük a román hatóságokat, hogy a folyamatos ellenségeskedést váltsák fel dialógusra kész, európaibb magatartással” – áll a közleményben.

Izsák Balázs hozzátette: a nemzeti régiók részei az európai valóságnak, felemelkedésük, gazdasági megerősödésük az egész kontinens érdeke.

“Azt várjuk, hogy Románia EU-tagállamhoz méltóan partner legyen ebben a folyamatban, ehhez azonban mentalitásváltásra van szükség”

– fogalmazott közleményében az SZNT elnöke.

Az erdélyi magyar szervezetek és partnereik két európai polgári kezdeményezést indítottak el 2013-ban, de pereskedniük kellett azért, hogy az Európai Bizottság (EB) nyilvántartásba vegye a kezdeményezéseket.

Románia mind a Minority SafePack kezdeményezés, mind a nemzeti régiók kezdeményezése ügyében a kezdeményezők ellen, az EB oldalán avatkozott be a perbe. Amikor pedig az EB a Minority SafePack ügyében kiegyezett a kezdeményezőkkel, a nemzeti régiók kezdeményezése ügyében pedig pert vesztett ellenük, és lehetővé tette az aláírásgyűjtés elindítását, Románia mindkét ügyben az EB-t is beperelte. A Minority SafePack ügyében indított pert elvesztette. A nemzeti régiós kezdeményezés ügyében indított pernek lesz csütörtökön a tárgyalása az EU luxembourgi székhelyű törvényszékén.

(MTI-fotó:maszol.ro)

További híreink

A marosvásárhelyi Borudvar virtuálisan megnyitja kapuit

Varga Lilla

Ukrán soviniszták listázzák a magyarokat

Gabay Dorka

Az amerikai, a német és a francia külügyminiszter támogatásáról biztosítja Ukrajnát

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben