10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Japán visszatérhet az atomenergiához

A japán kormány is felismerte, a szélsőliberálisok által képviselt (ál)zöld politika zsákutca, mely önmagában nem csak a madárpopulációra veszélyes, de az ország alapvető energiaellátását is képtelen biztosítani, így – ha csökkenteni akarják hazájuk energiaimporttól való függőségét – vissza kell térniük az atomenergiához.

Több mint egy évtizeddel a fukusimai atomkatasztrófa után a japán kormány azt tervezi, hogy visszatér az atomenergiához, célként pedig a leállított reaktorok újraindítását, valamint a következő generációs technológiák segítségével történő új erőművek fejlesztését tűzték ki – adta hírül a Bloomberg.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a közelmúltban bejelentette

vizsgálják az új reaktorok fejlesztésének lehetőségét, mivel a kormány célja tehermentesíteni az ország villamosenergia-hálózatát a nyári nagyobb igénybevétel miatt, továbbá ily módon próbálják csökkenteni az ország energiaimport-függőségét.

A szigetország jövő nyártól újabb hét atomreaktort tervez újraindítani, ezáltal a 2011-es fukusimai katasztrófa után újra üzembe helyezett reaktorok száma 17-re emelkedne.

A japán miniszterelnök hangsúlyozta, országa számára továbbra is fontos a „zöld átalakulás”, vagyis a megújuló energiaforrásokat nem építik le, egyszerűen csak szeretnének az észszerűség határain belül maradni.

Kisida hangsúlyozta

az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatta meg a globális energetikai helyzetet, éppen ezért Japán is kénytelen volt alternatív megoldások után kutatni.

Az ország már hónapok óta küzd a szélsőséges időjárás és az üzemanyaghiány kombinációjával, ennek okán pedig Tokióban már két alkalommal is történt komolyabb áramszünet idén.

Kiemelt képünkön Kisida Fumio japán miniszterelnök 

További híreink

Gyurcsány letiltotta, Novák feltárta: Nyolcmilliót kapott másfél havi munkájáért a DK újbudai elnöke

Kemény János

Betört egy 90 éves nőhöz, majd lerúgta a lépcsőn a rendőrnőt (videó)

Irányi Dániel

Mivel olt be az utca? (videó)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben