17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Joe Biden aláírta a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítéséről szóló rendeletet

Rendeletet írt alá a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítéséről vasárnap Joe Biden amerikai elnök, a véres vasárnap néven elhíresült tragikus esemény 56. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezések részeként – írja az MTI.

“Minden választásra jogosult állampolgárnak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy szavazhasson, és számításba vegyék voksát”

– mondta az elnök a megemlékezés alkalmából előre rögzített videóüzenetében, amelyben bejelentette az új rendelet aláírását. Úgy fogalmazott:

“Ha neked vannak a legjobb ötleteid, akkor nincs mit rejtegetned. Hagyjuk az embereket szavazni!”

1965. március 7-én, azon a napon, amely a történelembe véres vasárnap néven vonult be, az Alabama állambeli Selmában rendőrök brutálisan bántalmazták azt a mintegy 600 polgárjogi aktivistát, akik a négerek választójogi diszkriminációja és a rendőri erőszak ellen demonstráltak. A tévéstábok ügyes vágásokkal és a megfelelő képsorok közlésével sokakat a feketék szavazati jogáért küzdő aktivisták mellé állítottak. Nem sokkal ezután a kongresszus elfogadta a választójogi reformcsomagot.

Joe Biden elnök a vasárnap aláírt rendeletben utasítja a szövetségi ügynökségeket, hogy tegyenek intézkedéseket a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítése érdekében. Az ügynökségek 200 napot kaptak arra, hogy kidolgozzák terveiket a választók regisztrálásának kiszélesítéséről és választási információk terjesztéséről. Az elnök utasította az Egyesült Államok szövetségi információs igazgatóját, hogy korszerűsítse a kormány által üzemeltetett választási internetes oldalakat és digitális szolgáltatásokat.

A demokrata többségű amerikai képviselőház szerdán szavazta meg a választási rendszert alaposan átalakító törvénytervezetet, amely egyebek között enyhítené a szavazásra jogosultság feltételeit,

a szavazókörzetek határait nem az egyes tagállamok, hanem csak független bizottságok szabhatnák át, és átláthatóbbá tenné a kampányfinanszírozást.

A szenátusban sokkal nehezebb lesz elfogadtatni a tervezetet. A száz szenátorból hatvannak kell jóváhagynia, márpedig a demokraták a két függetlennel együtt is csak ötvenen vannak, meg kell győzniük még legalább tíz republikánust. Egyes demokraták felvetették, hogy ha nem sikerül elég nagy támogatást szerezni a tervezetnek, akkor szűkítsék azt le a szavazati jogosultság kérdésére.

A törvénytervezetnek azért van nagy jelentősége most, mert a népszámlálási hivatal az idén adja át a friss adatokat az egyes államoknak, amelyek azután ezek alapján átrajzolják a szavazókörzetek határait, hogy a 2022. novemberi félidős választásokon már az új rendszerben szavazzanak az amerikaiak.

Fotó: Twitter

További híreink

Svédország is felfüggeszti az AstraZeneca-vakcina használatát

Varga Lilla

Szakállvita az izraeli hadseregben

Faragó Dániel

Az afganisztáni NATO erők már nem közlik a lázadók támadásainak számát

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen