14.4 C
Budapest
2022. október 2., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Joe Biden Trumptól és “félfasisztáitól” védené az amerikai demokráciát

Az amerikai demokrácia támadás alatt áll a Donald Trump vezette republikánusok által – jelentette ki Joe Biden az MTI értesülései szerint Philadelphiában tartott elnöki beszédében, amelyet a nemzet egysége és a demokrácia védelmében hirdettek meg; a republikánusok bocsánatkérésre szólították fel az elnököt.

Joe Biden, az amerikai függetlenségi nyilatkozat 1776-os elfogadásának épülete az Independence Hall előtt tartott beszédben valósnak nevezte az amerikai demokráciára jelentett veszélyt, amit az úgynevezett “MAGA-republikánusok” és Donald Trump testesít meg, akik nem tisztelik az alkotmányt és a jogállamot, tagadják a választások eredményét, és visszafelé akarják vinni az országot.

Az elnök a beszédében egységre szólított fel mindenkit a “szélsőségesekkel” szemben, politikai beállítottságától függetlenül, említve a kollaboráns “fősodorhoz tartozó republikánusokat”.

A novemberi félidős választásokra utalva kijelentette, nem fogja hagyni, hogy ellopják a választásokat, minden elnöki eszközével megvédi a demokráciát, és a nemzet lelkéért folyó harcra és szavazásra buzdította hallgatóit.

A képviselőház kisebbségi, republikánus csoportjának vezetője bocsánatkérésre szólította fel az elnököt azoktól a republikánusoktól, akiket szavaival megsértett. Kevin McCarthy kijelentette, Joe Biden ahelyett, hogy egyesítené a nemzetet, hogy közösen nézzen szembe a kihívásokkal, amerikai honfitársainak megosztását, megalázását és ócsárlását választotta, csak azért, mert nem ért egyet politikájukkal.

A republikánus frakcióvezető szerint Joe Biden első szavának a bocsánatkérésnek kell lennie, amiért amerikaiak tízmillióit sértette meg, amikor fasisztának nevezte őket. Kevin McCarthy ezzel az elnök múlt héten Maryland államban tartott kampánybeszédére utalt, amelyben

Joe Biden a MAGA-republikánusokat a “félfasizmus” támogatásával vádolta.

A MAGA egy betűszó – “Make America Great Again” -, ami Donald Trump politikai jelszava volt elnöksége idején és azt megelőzően elnökjelölti kampányában, jelentése “Tegyük újra naggyá Amerikát”.

További híreink

Az idén már a teljes cafeteria-juttatás több mint kétharmadát a SZÉP-kártya teszi ki

Szabó Norbert

Két hétre vesztegzár alá került Szatmárnémeti

Varga Lilla

Kína egészségügyi szakértőket küldött Kim Dzsong Unhoz

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben